Sigarayı bırakmanın en iyi yolu hiç başlamamak

Bernard Shaw der ki “ Sigarayı bırakmaktan kolay bir şey yok, ben bile 12 kere bıraktım“.

Haberin Devamı

Bernard Shaw der ki “ Sigarayı bırakmaktan kolay bir şey yok, ben bile 12 kere bıraktım“.

Gerçekten doğrudur, insan sigarayı çok kolay bıraktığını düşünür, ta ki bir kere daha başlamasın! Yine bir süreç başlar. "Bıraktım bırakıyorum" diyene kadar zaman geçer gider.

Peki, insan neden sigarayı bırakamaz ya da bırakır ama yine başlar? Bütün tehlikelerini ve olumsuzlukları bilse de her zaman başvurabileceği bir dost olarak görür sigarayı.

Bugüne kadarki meslek hayatımda edindiğim tecrübeler (her ne kadar kitaplar aksini yazsa ve uzmanlarda farklı söylese de) en önemli bağımlılığın sigara bağımlılığı olduğunu gösteriyor. Sigaranın bu kadar büyük bir bağımlılık yaratmasının nedeni her ne kadar yasalarla kullanımı sınırlansa da bağımlılık yapan maddeler arasında gene de kullanımının birinci sırada gelmesidir. Bunun nedeni sigaraya ulaşmanın kolay olması ve toplumsal kabul görmesi.

Haberin Devamı

Artık kapalı mekanlarda içmedikten sonra kimse kimsenin sigara içmesine karışmıyor.  Kişinin sadece kendini zehirlediği düşünülerek müdahale edilmiyor. Böyle olunca da kişi rahatlıkla sigara içmesine devam ediyor.

Esrar, eroin, kokain gibi bütün bağımlılık yapan maddeler yasalarla yasaklanmasının ötesinde toplum tarafından da kabul görmediği için kullanımı sigara kadar büyük boyutlara varmamaktadır. Zaten varsaydı ne yapılabilinirdi o da ayrı bir konu...

Sonuç olarak sigaranın zararlarını anlatmak istemiyorum, artık bunu herkes biliyor, bildiği halde içmesinin nedeni sigaranın gerçekten çok büyük oranda psikolojik bağımlılık yapması.

Fiziksel olarak ihtiyaç bir hafta içinde geçer, bir ay kadar iştah üzerine arttırıcı etkisi devam eder ancak sigara alışkanlığının devamına yol açan en büyük etken psikolojik bağımlılıktır. "Beni rahatlatıyor, o yüzden içiyorum" diyen insanlar tekrar rahatlamak için gene sigaraya başvurmak durumunda olduklarını gördüklerinde ya da doktorlar sağlıkları için uyarmaya başladığında sigarayı bırakmanın yollarını aramaya başlıyorlar.

Tekrar hatırlatmak istiyorum. “Sigarayı bırakmanın en iyi yolu hiç başlamamak “ özellikle gençler için. 

Yazarın Tüm Yazıları