Şiddeti kanıksamak

İnsanlar artık sokaklarda gördüğü şiddet olaylarına tepki göstermiyor.

Haberin Devamı

Televizyonda her gün gördüğümüz şiddet artık bir süre sonra normalleşiyor. İnsanlar bu şiddete tepki vermeden geçiyor. Tepki için şiddetin boyutunun ya da şiddete uğrayan insanların sayısının artması gerekiyor. Öyle ki alışılan şiddete tepki vermeyen insanlar örneğin bir köpek eziyet gördüğünde tepki veriyor, günlerce sosyal medyada paylaşıyor ama aynı şey insanlara olduğunda buna çok tepki göstermiyorlar.

İnsanın körleşmesi bu yönden çok kötü. Ama körlük giderek daha çok sayıda insanı içine kattığında geri dönülmez hale gelebiliyor. Öyle ki bir olay olduğunda artık dönüp bakma ihtiyacı bile duymuyoruz. Bu da toplumsal tepkileri yavaşlatıyor. Özellikle çocuklarımız açısından şiddetin kanıksanması ilerisi için çok tehlikeli bir süreç çünkü gelecek zamanlarda tepki vermez hale geliyorlar. Ve bu durumda başkalarına bir şey yaparken onların canlarının acımayacağını zannediyorlar.

Haberin Devamı

Şiddeti kanıksamayı engellemek için şiddetin, acının bu kadar yaygın ve günlük gösterilmemesi gerektiğine inanıyorum. Amerika Birleşik Devletleri’nde 8 Eylül saldırılarında yerlerde ölen, parçalanan insanların fotoğrafları paylaşılmadı. İnsanların bunlardan olumsuz etkilenecekleri düşünüldü. Ancak ne yazık ki bizde trafik kazaları, toplumsal olaylar, cinayetler her şey ama her şey çok kolay yayımlanıyor. Hatta hiç unutmuyorum, Adana’da yere yatırdığı eşinin defalarca bıçaklayan kocanın görüntüsü paylaşılmıştı. Düşünebiliyor musunuz yerde yatan savunmasız bir kadın ve elinde bıçakla onu defalarca bıçaklayan bir insan. İşte bu ve bunun gibi görüntüler bizi şiddete ve acıya körleştiriyor. Bunlardan uzak durmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları