Şiddet içeren bilgisayar oyunları çocuklarımıza faydalı mı?

Çocuklar ve gençler bu oyunların başına oturduklarında dünyadan koptukları gibi dikkatlerini de hiçbir şeye odaklayamadıkları kadar yoğun biçimde toplayabiliyorlar.

Haberin Devamı

Yakın zamana kadar bu sorunun cevabı hiç düşünmeden “Hayır”dı . Bilimsel yayınlar, konunun uzmanlarının görüşü hep bunu destekliyordu ama o zamanlardan beri aklıma takılan soru 23 Ağustos 2013 tarihli Psycohology & Psyhiatry dergisini okuduğumda birden bire netlik kazandı.

Yazıda bugüne kadar dikkat eksikliği ve depresyona sebep olup saldırganlığı ortaya çıkardığı söylenilen bu oyunların aslında böyle bir etkisinin olmadığı, tam tersi olarak dikkat eksikliğine iyi geldiği ve agresif davranışları azalttığı ifade ediliyordu.

Mantık olarak baktığımızda son derece dikkat gerektiren, büyüklerin hızlarına yetişmek bir yana daha ne oluyor diyemeden kaybettikleri oyunların dikkati bozması bana hiç mantıklı gelmiyordu. Çünkü çocuklar ve gençler bu oyunların başına oturduklarında dünyadan koptukları gibi dikkatlerini de hiçbir şeye odaklayamadıkları kadar yoğun biçimde toplayabiliyorlar. Aynı şekilde iç dünyalarında saldırgan dürtüleri varsa bu oyunlar ile farkında olmadan bu saldırgan dürtülerini boşaltıyor aynen stada giderek bağırıp-çağıran büyüklerin yaptıkları gibi kimseye zarar vermeden saldırgan dürtülerini bir şekilde boşaltıyorlar.

Haberin Devamı

Bütün bunlara baktığımızda dikkat eksikliğini toparlamak için türlü çareler aradığımız, bir sürü ilaçlar kullandığımız, öfkesini nasıl yeneceğimizi bilemediğimiz çocuklarımızın -zamanı bizim tarafımızdan belirlenmek ve günde bir saati geçmemek kaydıyla- özellikle şiddet de içerebilen bilgisayar oyunları oynamalarının faydalı olduğunu düşünüyorum. Ancak şunu unutmamak gerekir ki biz çocuklarımıza sakin bir huzurlu bir ev ortamı veriyorsak hangi oyunu oynarlarsa oynasınlar sorun olmayacaktır. Gürültü patırtı olmayan bir günün geçmediği bir evde, kavga dolu bir hayat verdiğimiz çocuklarımız ise isterlerse sadece oyuncak bebekler ile oynasınlar yine de şiddete yönelik çocuk ve gençler olacaklardır. Bunu unutmayalım!

Yazarın Tüm Yazıları