Sevmeme ölüm sebebi midir?

Gazetelerde gün gün okuyup yüreğimizin burulduğu haberlerin başında benim yönümden eşleri tarafından öldürülen kadınlarla ilgili haberler geliyor.

Haberin Devamı

Gazetelerde gün gün okuyup yüreğimizin burulduğu haberlerin içinde beni en çok etkileyenler eşleri tarafından öldürülen kadınlarla ilgili haberler oluyor. "Boşandığı eşi tarafından öldürüldü". "Son bir konuşma için pastaneye gittiler, eşi orda bıçakladı". Hatta bunların en kötü tarafı da ölene kadar engel olunmasın diye başında bıçakla beklenilen durumlar. En son 23 Nisan törenine katılan çocuğunun annesini bıçaklayıp, kimse kurtarmasın diye başında bekleyen eski eşle ilgili haber...

Acaba kadınlar cani olmadıkları için mi yoksa ayrılmalarının mutluluğu ile mi erkeği öldürmüyorlar acaba diye düşünüyorum. Ama ne düşünürsem düşüneyim bir insanı “Artık kendisini sevmiyor” diyerek öldürmeyi aklım almıyor. Hele hele bu kadınların göz göre göre “Eşim beni öldürecek, lütfen beni koruyun" demelerine rağmen sonunda ölümle yüzleşmeleri bence insanlık ayıbı. Bir kadını sadece devlet değil biz insanlar da koruyamıyorsak bu bizim ayıbımız ve biz de bu işin oluşmasında en azından onu koruyamadığımız için pay sahibiyiz.

Haberin Devamı

Peki, sahiden sevmediği, sevgisi kalmadığı ya da artık dayanamadığı için bir insanı öldürmek onu öldürene ne kazandırıyor? "Bana yar olmadığı kara toprağa yar olsun" diye mi düşünüyor, ya da "Bir başkasını sever benim namusumu kirletir, boşansak da bir başkasına yar edemem onu" diye mi böyle bir yola giriyor? Belki de hepsi...

O anda onların da ruhsal olarak buna sağlıklı bir cevap vermeleri mümkün değil. Belki de zamanla öfke biriktirip yapıyorlar. Ama insanın sevdiği insanı öldürmesi, mantıkla açıklaması mümkün olmayan bir davranış. Ne ölene ne öldürene faydası olan, öldüren insanı da ömür boyu kabuslarla yaşatacak bir yaşantı. Bu yüzden büyüklere anlatamıyorsak bile hiç olmazsa çocuklarımıza sevgileri bittiği zaman bırakabilmeyi, sevgi adına karşımızda kimseye eziyet etmemeyi, hele hele onun canına kastedecek, onu incitecek davranışlardan kaçınmayı öğretmeliyiz.

Bunu gerçekleştirene kadar daha çok sayıda kadının canını kaybetmemesini ve sevmemenin bedelini ölerek ödememesini diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları