Senin hastalığın psikolojik

Psikolojik bir sorunun fiziksel belirti vereceğini çoğu insan aklına getirmiyor.

Haberin Devamı

Ölüm korkusu nedeniyle sokağa çıkamayan, her an bişey olacak diye korkan, sürekli doktor doktor dolaşan bir kişiye "senin hastalığın psikolojik" dendiği zaman ilk tepkisi inanmamak olacaktır. Çünkü psikolojik bir sorunun fiziksel belirti vereceğini çoğu insan aklına getirmiyor. "Ben bunu yaşıyorum, kalbim çarpıyor, nasıl psikolojik olabilir" diye tepki veriyorlar.

Psikolojik rahatsızlıklar da aynı fiziksel hastalıklarda olduğu vücut tepki verir. Kalp çarpıntısı olur, baş ağrısı olur, tüm vücut kaşınabilir hatta döküntüler olabilir, kişi bütün gün yorgunluktan yataktan kalkamayabilir. Bütün bu rahatsızlıklarda ilk yapılması gereken altında bir fiziksel hastalık olup olmadığının araştırılmasıdır.

Muayene ve tetkikler sonucunda bir hastalık bulunmadığında bu şikayetleri yaratan psikolojik bir durumun var olup olmadığı araştırılır. Bu şikayetleri başlatan herhangi bir neden bulunamadığında bu, o rahatsızlığın psikolojik olmadığı anlamına gelmez. Bazen uzun süren sıkıntılar da psikolojik sorunlara yol açar. Halk arasında birikim olarak nitelendirilen bu durum rahatsızlıkların sinsi başlamasına ve yavaş ilerlemesine neden olur.

Haberin Devamı

Aslında bir hastalığın psikolojik olması kişinin hissettiklerinin aslında var olmadığı anlamına gelmez. Yaşadıklarının nedeninin psikolojik olduğu anlamına gelir. Çoğu insan bunu yanlış anladığı için "Benim durumum psikolojikmiş. Doktorlar hasta olduğuma inanmadı" diyerek tepki verebilirler. Halbuki burda kastedilen durum nedenin olduğudur. Psikolojik kalp çarpıntıları da gerçek çarpıntıdır ama bir kalp hastalığından değil psikolojik sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Bir rahatsızlığın psikolojik olduğunun göstergeleri, fiziksel tetkiklerde ve muayenede bir şey bulunmaması, kişinin bir takım ruhsal sorunlar yaşaması, psikolojik ilaçlar dışındaki ilaçlarla düzelmemesi, düzeliyorsa da kısa sürede tekrar başlaması ve kişinin "ben iyi olmuyorum" diyerek doktor doktor dolaşmasıdır. Böyle durumlarda altta yatan bir psikolojik sorun olup olmadığının araştırılması, varsa tedavi edilmesi bu sorunu ortadan kaldıracak ve kişiyi eski sağlığına kavuşturacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları