Psikiyatrik ilaçların etkisi ne zaman geçer?

Psikiyatrik ilaçların 2-3 aylık kullanımında ortaya çıkmayan bu durum daha uzun süreli kullanımlarda ortaya çıkabilmekte.

Haberin Devamı

Psikiyatrik ilaçlar, bırakması zor ilaçlar olmamasına karşın uzun süreli kullanan kişilerde bırakma sürecinde oluşan belirtiler ilaç bırakma konusunda kaygı yaratmakta ve “Ben bu ilacı bırakamayacağım” düşüncesine neden olmaktadır. Her ilaçta olmamasına karşı bazı ilaçlarda gözlenen bu durum, halk arasında ilaçların bağımlılık yapmasına yorumlanmakta ve sırf bu korku nedeniyle, bağımlı olurum düşüncesiyle insanlar ilaç kullanmaktan korkar hale gelmektedir.

Psikiyatrik ilaçların 2-3 aylık kullanımında ortaya çıkmayan bu durum daha uzun süreli kullanımlarda ortaya çıkabilmekte. 1 hafta-10 gün boyunca giderek azalan oranda mide bulantısı, baş dönmesi, kendini kötü hissetme, iç huzursuzluğu gibi etkiler gözlenebilmekte. Bu durum ya ilacın kesilişini biraz daha yavaş tutarak ya da tahammül edilebiliyorsa azalıp geçeceğini bilerek dayanıldığında bitip gitmektedir. Burada en büyük sorun danışanların ilacı kendi kendilerine kestikleri durumlarda ortaya çıkmakta, doktor kontrolünde bırakıldığı zaman çok fazla gözlenmemektedir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak psikiyatrik ilaçlar doktor kontrolünde başlanıp bırakıldığında çok az sorun yaşanmakta hatta bırakma süreci sorunsuz atlatılmaktadır. Yeşil reçeteli ilaçlar dahil bu geçerlidir. Bırakmakta çok zorlanılan durumlarda hastalığın geçmemiş olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Böyle durumlarda bir süre daha ilaç kullanmak faydalıdır. 

Yazarın Tüm Yazıları