Psikiyatrik ilaçlar ne kadar süre kullanılmalıdır?

İki gün önce gördüğüm bir danışanım 2.5 senedir kendi başına ilaç kullandığını sonra da kendi başına bıraktığını ama 10 gün sonra rahatsızlandığını söylediğinde bunu söyleyen birçok hastam olduğunu düşündüm.

Haberin Devamı

İki gün önce gördüğüm bir danışanım 2.5 senedir kendi başına ilaç kullandığını sonra da kendi başına bıraktığını ama 10 gün sonra rahatsızlandığını söylediğinde bunu söyleyen birçok hastam olduğunu düşündüm.

Bir kere gidip doktor ilaç verdikten sonra bunu kendi başına kullanan, şikayeti olmadıkça doktora bir daha başvurmayan, nasıl olsa iyi geliyor diye kendi başına senelerce kullanmaya devam eden kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Doktorun verdiği ilacı uzun zamanlar kendi başına kontrol olmadan kullananlardan daha kötüsü ise doktor vermeden dost ve ahbap tavsiyesi ile alıp kullanan kişiler.

"Benim oğluma iyi geldi, sizin çocuğunuz da sınava girecek, o da kullansın" veya "Kardeşim öldüğünde doktor önermişti beni iyi uyuttu sen de uyursun" diyerek ilaç önerenlerin sayısı çok olduğu gibi bunu alıp kullananların sayısı da onlardan az değil.

Haberin Devamı

Psikiyatrik ilaçlar ne kadar süre kullanılmalıdır

Tüm ilaçlar özellikle psikiyatrik ilaçlar kişiye özel olarak verilmeli, dozu ve cinsi hastalığa göre ayarlanmalıdır. Uyku uyumuyorsa uykusunu düzenleyecek, kaygısı varsa kaygı atacak, sabahları geç kalkıyorsa uyku vermeyecek, iştahı azsa arttıracak çoksa azaltacak ilaçlar kişinin ihtiyacına göre düzenlenmeli ve dozu da ona göre arttırıp azaltılmalıdır. Psikiyatrik ilaçları kullanan kişilerin sadece ilaç alıp gitmesi değil belli zamanlarda doktorla görüşüp şikayetlerini dile getirmesi, kullandığı ilacın dozunu, saatlerini ayarlaması tedaviyi daha sağlıklı yürütecek ve iyileşmesini hızlandıracaktır.

Psikiyatrik ilaçların kullanım süresi hastalığa ve onun seyrine bağlıdır. Kimi hastalıklarda bir haftalık tedavi yeterken, kimisinde 3 aylık bir tedavi gerekebilmekte, bir takım hastalıklarda ise bir iki sene koruyucu dozda ilaç kullanılmasına ihtiyaç olabilmektedir. Psikiyatrik hastalıklarda belirtiler zaman zaman artıp azalabildiği gibi kimi zamanda hastalık düzelip sonra tekrarlayabilmektedir. Bu durum hastaların "benim hastalığım iyileşmedi" düşüncesine kapılmalarına neden olabilmektedir. Hastalığın iyileşmemesinden ziyade bozulmaların ortaya çıktığı unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Sonuç olarak psikiyatrik ilaçlar doktor kontrolünde olarak gereken süre ve gereken dozda kullanılmalı, kendi başına başlanmadığı gibi kendi başına da kesilmemelidir. Bu duruma riayet edildiğinde hastalık tekrarlasa bile tedavi süresi daha kısa sürmekte ve daha az dozlarla tedavi mümkün olabilmektedir. İlk tedavi süresi 3 ay sürmüşken, ikincisi 1 ay, sonuncu da ise bir haftalık tedavi süreleri yeterli olabilmektedir. Yeter ki tedavi koşullarına uyulsun.

Herkese sağlıklı günler dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları