Panik atak geçirdiğinizde ne yapmalısınız?

Panik atak yaşayan kişi birdenbire başlayan ani kalp çarpıntısı, terleme, fenalık hissi, iç sıkıntısı, el ve ayaklarda çekilme, göğüste sıkışma ve soluk alıp verememe şikayetleri ile karşı karşıya kalabilir.

Haberin Devamı

Panik atak yaşayan kişi birdenbire başlayan ani kalp çarpıntısı, terleme, fenalık hissi, iç sıkıntısı, el ve ayaklarda çekilme, göğüste sıkışma ve soluk alıp verememe şikayetleri ile karşı karşıya kalabilir. Kişi; o anda ne yapacağını bilememekte, büyük bir korku yaşamakta, korku arttıkça sıkıntı artmakta, sıkıntı arttıkça korku artmakta ve dağın tepesinden kopan küçük bir kartopunun, yamaçlardan aşağı indikçe kocaman bir çığa dönüşmesine benzer şekilde korku hissi gittikçe büyüyerek önüne gelen her şeyi silip süpürmektedir. Öyle ki bunu yaşadıktan sonra kişinin hayatı bir daha asla eskisi gibi olmamakta, sürekli sağlığı ile ilgilenen, “Acaba neden bunu yaşadım?” diyen, “Bir daha yaşar mıyım?” diye korkuyla bekleyen, kendi başına kalmaktan korkan, toplu taşıma araçlarına binemeyen, kapalı alanlara giremeyen bir insan haline gelmektedir.

Haberin Devamı

Panik atak, her yaşta olabildiği gibi, her zaman, her yerde karşımıza çıkabilmektedir. Birdenbire başlayıp yine birden bire gitmekte, ataklar 3-5 dakika sürse bile kişiye seneler kadar uzun gelebilmektedir. Panik atak geldiği zaman nefes darlığı ve kalp çarpıntısı da birlikte olduğu için öncelikle sakin olmaya ve telaş etmemeye çalışmalı, mümkünse ayakta durmak yerine bir yere oturmalı, derin nefes alıp, tutup tekrar vererek, nefes alıp vermeyi düzene sokmalı ve bunun geçeceğini unutmamalıyız. Panik atağı sürekli kılan; kişinin korku ve telaş içine girmesi, sürekli şekilde nefes alıp vererek kanda bulunan karbondioksiti azaltması, bunun da uyuşma, baş dönmesi, ellerde karıncalanma gibi şikayetleri tetiklemesidir.

Korku ve telaş içinde sakin olamıyor, kendimizi ve nefesimizi kontrol edemiyorsak, bir tane kese kağıdı ya da poşet bularak onu ağzımıza dayayıp oradan nefes alıp vermeye başlamak işe yarayabilir. Karbondioksiti kese kağıdına ya da poşete üflediğimiz için nefesimizi yine oradan geri alarak kan gazlarımızı dengeleme olanağı bulmak ve panik atağı sonlandırmak mümkün olacaktır.

Panik atakta yapılması gereken ilk şey, sakin olmaya çalışmak ve atağın geçmesini beklemek ama bunu yaparken de yukarda önerilenleri yerine getirmektir. O zaman panik atağı daha az sıkıntıyla geçirmek mümkün olacaktır. Ama bunu atlattıktan sonra yapılacak ilk iş bir psikiyatriste giderek bir daha tekrarlamasına engel olmaktır.

Yazarın Tüm Yazıları