Özel okul mu devlet okulu mu?

Özel okullar daha az sayıda çocuğa daha yoğun ilgi gösterebiliyor ama devlet okullarında da başarılı çocukların sivrilebildiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Okullar birer birer tatil olurken gelecek dönem çocukları okula başlayacak ailelerin de büyük bir telaş sardı. “Çocuğumu hangi okula versem,  nerede daha mutlu ve başarılı olur, hangi okulu sever ve gelecek hayatında sıkıntı çekmez?” gibi birçok soru dolanır kafalarında.

Okul tercihlerinde bana göre öncelikle özel okul ya da devlet okulu tercihi yaptıktan sonra ikinci tercih konusu gittiği okulun özellikleri olmalı.

Ekonomik gücümüz uygunsa, çocuğumuzu özel okula verip sıkıntı yaşamadan onu orada okutabiliyorsak özel okulların çocuklara sadece eğitim alanında değil yaşamın diğer alanlarında da destek olduğunu; onları sosyalleştirdiğini, sanat ve bilimle tanıştırdığını düşünüyorum. Sosyallik, sosyal aktiviteler ve spor gibi faaliyetler çocuklarımız için çok önemli. Ancak burada yine önemli bir konu daha var. Çocuğumuzu oraya yolladığımız zaman ekonomik olarak oradaki çocuklarla eşdeğer olmasında fayda var. Eğer zar zor gönderiyor, oradaki çocukların sahip olduğu imkanları sağlayamıyorsak o zaman özel okula göndermenin faydası değil zararı oluyor. Öyle ki arkadaşları marka giydiğinde onlarla yarışamıyor, bir yere gittiklerinde gidemiyor, para harcadıklarında bunu yapamıyorsa o zaman çocuğun kendisini geride hissedip kendine olan güven duygusu azalıyor ve kendisini değersiz hissediyor. Bu nedenle de çocuklarımızı aynı sosyal statüyü tutturamadığımız okullara göndermenin yarardan çok zarar getireceğine inanıyorum. Sonuçta içlerine kapanıyor ve arkadaşlarından uzaklaşıyorlar.

Haberin Devamı

Özel okullar daha az sayıda çocuğa daha yoğun ilgi gösterebiliyor ama devlet okullarında da başarılı çocukların sivrilebildiğini düşünüyorum. Özellikle çalışkan ve zeki çocuklar öne çıkıp başarılı olabiliyorlar. O yüzden en önemli kriter bence ekonomik koşullarımızın uygun olup olmaması.

Özel okullar arasında ise okulun adı kadar eğitime bakış açısı, spora, sanata verdiği önem ayrımı belirliyor bana göre. Her çocuğun mutlaka spor yapması, bir hobisinin olması ve sanatla tanışması gerektiğine inanan bir insan olarak bunu çok ama çok önemsiyorum. Sonuçta onların beyinlerini çok yönlü geliştiriyor ve çocuklar dünyaya daha donanımlı hazırlanıyorlar.

Haberin Devamı

Ekonomik durumumuz elvermiyorsa özel okuldan eksik kaldığını düşündüğümüz etkinlik olanaklarını çocuklarımıza sağlayabiliriz. Okul dışındaki zamanlarda spora yönlendirmek, hafta sonlarında ona bir kurs bulup göndermek gelişimi yönünden yararlı olacaktır. Önemli olan çocuklarımızın okulu ve öğrenmeyi sevmesi. Bunu sağlayabildiğimizde gözümüzün arkada kalmasına gerek yok. Onlar başarı yolunda ilerleyecektir.  

Yazarın Tüm Yazıları