Öz güvenimizi nasıl yükseltiriz?

Eğer biz çocuklarımıza ulaşabileceği hedefler koyuyorsak ve onlar bu hedeflere ulaşabiliyorlarsa bu hedefleri yavaş yavaş yükseltmek onları adım adım daha yukarılara taşıyacaktır.

Haberin Devamı

Öz güven, kişinin kendisine olan güveni olup bu güven sağlamsa kişiyi başarıya götürmekte ama dış etkenlere açık ve başarısızlıktan çabuk etkileniyorsa o zaman kişinin başarılı olmasını engellemektedir. Kişi neye inanıyorsa onu yaşar, bir konuyu başarabileceğine inanıyorsa nasıl yapabileceğine odaklanır, yapamayacağına inanıyorsa nasıl başaramayacağını anlatmaya başlar ve sonuçta da yapamaz.

Bütün bu davranışlar çocuklukta kazanılmaktadır. Eğer biz çocuklarımıza ulaşabileceği hedefler koyuyorsak ve onlar bu hedeflere ulaşabiliyorlarsa bu hedefleri yavaş yavaş yükseltmek onları adım adım daha yukarılara taşıyacaktır. Ancak bunun tam tersi yüksek hedefler koyup onları çok zorluyorsak o zaman bu hedeflere ulaşamadıkları gibi ulaşma konusunda da isteksiz ve güvensiz olmaktadırlar. Bu yüzden çocukluk çağlarında çocuklarımıza adım adım küçük hedefler koyup o hedeflere ulaşmalarını desteklemeli ama zor hedefler koyup vazgeçmelerine neden olmamalıyız. “Vakit geç ben artık kocaman insan oldum ama bundan sonra güvenimi nasıl kazanabilirim?” diyorsak o zaman aynı durumu erişkin yaşlara uygulamalı, gerçekleşebilir hedefler çizip bu hedeflere yönelmeliyiz. Örneğin kilo vermek istiyorsak ayda 15 kilo vermek yerine 2 kilo vermeyi öngörüp bunu sağlamalıyız ki bunu sürdürebilelim. Ve hedefimize ulaşalım. Başarıyı anlık olarak değil süreç olarak görür ve sürdürülebilir hedefler seçersek sonuçta başarıyı elde eder ve öz güvenimizi arttırırız.

Haberin Devamı

Bizi tenkit eden, sürekli didikleyen arkadaş ya da eş dosttan uzak durup bizi motive eden, yaptıklarımızı onaylayan insanlara yakın olursak bu da öz güvenimizi daha yukarıya çıkaracaktır. Bunun yanında kendimizi başkaları ile kıyaslamak yerine kendi hedeflerimize odaklanırsak bu da öz güvenimizi yükselterek kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayacaktır. Unutmayalım ki başkalarının başarıları bizi ileriye götürmeyecek, onlara bakıp moral bozmak da özgüvenimizi azaltmaktan başka işe yaramayacaktır.

Sonuçta öz güven sonradan da olsa kazanılır, önemli olan hayat boyu ulaşılabilir hedefler koyarak bu hedeflere ulaşıp öz güvenimizi yüksek tutmak ve kendimizi başkalarıyla kıyaslayıp başarısızlık olarak algılamamaktır.

Yazarın Tüm Yazıları