Online Terapi

Uzaktan terapi denilen bu sistemin gerek psikiyatride gerekse psikolojide yaygınlaşacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

Uzaktan terapi denilen bu sistemin gerek psikiyatride gerekse psikolojide yaygınlaşacağına inanıyorum. Bunun nedeni kimi zaman koşulların zorlaması kimi zaman ise elde ki iletişim olanaklarının artması olarak nitelendirilebilinir. Kişinin acil bir sıkıntısı olduğunda örneğin: Tam uçağa binecekken uçuş korkusunun başlaması, evde dışarı çıkacakken panik nöbet yaşaması, karamsarlığın artıp kişinin intiharın eşiğine gelmesi, gençlerle istemeden yaşanan ve dozu artan tartışmaların sonrası kişilerin acil olarak danışma ihtiyacı duyduğu zamanlar olup, bu zamanlarda psikiyatrist ya da psikoloğa ulaşabileceği bir yöntemin eksikliği ile online terapinin hayata geçmesi elzem bir durum olduğunu düşünüyorum.

Şehir hayatının koşuşturmasında eve geç gitmek zorunda olduğumuzda, işimizden izin alıp gidemediğimizde, güvendiğimiz psikiyatristin uzak bir şehir hatta yurt dışında kiler için ülke dışında olduğu durumlarda kişinin terapiste "bir telefon kadar yakın" olmasının kullanacak olmasa bile bir güven duygusu yaratacağını ama kullanma durumunda bunun kolaylığını yaşayacağını bilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Bütün bunları yazmama sebep bir hafta önce gördüğüm danışanımın evden çıkamama korkusu için tedavi olmak istediğinde tam 6 ay boyunca evden çıkamadığını ve bu nedenle tedavisinin gecikmesinden duyduğu sıkıntıyı aktarmasıydı. Öyle ki insanın tedavi olmak için bile evden çıkamaması birçok durumda karşımıza geliyor. Engelli vatandaşlarımızın çıkıp tedaviye gidebilmesi, hasta, yatalak ya da tedavi altında ki bir insanın çıkıp gidemediği durumlarda doktoruna ulaşması için online tedavinin bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Online terapinin yüz yüze tedaviye bir alternatif olması da gerekmiyor. Yüzyüze görüştüğü terapistine diğer zamanlarda telefonla, mail ile yada msn gibi anlıksal iletişim olanakları ile ulaşabilen danışanların tedavilerinde bir aksama yaşanmadığı gibi istediği anda terapistine ulaşabilmenin güvencesi doktoruna güveni de birlikte getirmektedir. Bu yüzden gerek psikiyatri gerekse psikoloji insanların telefon ile yada diğer ulaşım araçları ile uzaktan da olsa insanlara ulaşabilme ve yardım alabilme konusunda dahiliye, cerrahi, nöroloji gibi bir çok bilime göre daha şanslı diye düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları