Online terapi

Günümüzde artan teknolojik olanaklar insanların zamanlarını büyük ölçüde tüketirken, online terapi gibi kimi olanaklar ise onlara zaman kazandırabilmektedir.

Haberin Devamı

Günümüzde artan teknolojik olanaklar insanların zamanlarını büyük ölçüde tüketirken, online terapi gibi kimi olanaklar ise onlara zaman kazandırabilmekte, özellikle psikiyatride olduğu gibi kişi evinden ya da iş yerinden psikiyatrist ya da psikoloğa bağlanarak yardım arayışına girebilmektedir.

Psikiyatri dışındaki tüm branşlarda hekimin hastayı muayene etmesi aynı mekanda olmayı gerektirirken gelişen teknoloji birçok alanda hastaların bulgularına erişim kolaylığı sağlamakta. Örneğin, robot teknolojileri ile uzaktan ameliyatlar artık kurgu bilim romanlarının ötesine geçip güncel hayata uygulanabilmektedir. Aynı şekilde psikiyatride de kişilerin görsel olarak birbirlerini eş zamanlı duyup görebilmeleri sayesinde hastalar şikayetlerini direkt olarak doktora anlatabilme fırsatı bulmakta, terapi amaçlı görüşmeler gerçekleştirilebilmekte, ilaç ayarlamaları yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

Bundan bir hafta on gün önce normalde Almanya’da yaşayan bir danışanımın tedavisini ayarladıktan sonra bir sorunu olduğunda bana ulaşabileceğini söylemiştim. Gittikten 3 gün sonra ilaç dozları ile ilgili soruları olduğunu söylediğinde online olarak ulaşabileceğini anlattım. Bu yolla sadece ilaç dozlarını değil, Almanya’ya döndüğü zaman yaşadıklarını da anlatma fırsatı bulmuştu. Böylelikle mesafe uzak bile olsa onun yüz ifadesinden yaşadıklarından ne kadar kötü etkilendiğini görüp ilaç dozunda ayarlama yapmıştım.

Online terapi görüntülü olmak zorunda değildir. Kimi insan telefonda konuşurken çok daha rahatken yüz yüze olduğunda bu kadar rahat konuşamayabilir. İnsanların telefonla çok daha uzun saatler konuşabilmesinin bir nedeni bu olup online terapi sadece görüntülü değil telefon ile de olabildiği için bu kolaylığı sağlayabilmektedir.

Günümüzün giderek artan trafiği, uzayan iş saatleri ve azalan kişisel zaman için benim önerim psikiyatrist ve psikologların online terapi seçeneğini bir kere daha değerlendirmeleri ve kendilerine ulaşmakta zorluk çeken danışanlarına bunu alternatif olarak sunmaları ya da tam tersi, danışanların onlara bunu teklif etmeleri.

Yazarın Tüm Yazıları