Okula alışma dönemi

Ancak okula uyum sağlayamayan ve gitmek istemeyen çocukların bu durumunun araştırılması gerekir.

Haberin Devamı

Okullar açılıyor. Çocuklar okula başlayacak ama kimi sevinerek kimisi korkuyla, kaygıyla gidecek. Çocukların okula alışmaları onların kişisel özellikleri ile ilgilidir. Okula gitmek istemiyor ya da okula gittikten sonra kalmamakta ısrar ediyorsa bunun mutlaka ele alınması gerekir.

ÇOCUĞUM NEDEN OKULA GİTMEK İSTEMİYOR?

Okula zorla götürmek başlangıçta işe yarar ama sonrasında daha fazla direnç göstermesine yol açabilir. Bu yüzden okula gitmek istemiyorsa mutlaka bunun nedeni çözülmeli ve sorun ortadan kaldırılmalıdır.

Okula gitmek istememenin en önemli nedeni evden ayrılmaktır. Evde bütün gün televizyonun başından ayrılmayan, o güne kadar anneden uzak kalmayan bir çocuğun okula uyumu zor olabilir ama o günlerde yapılması gereken en önemli iş okula alışana kadarki sürede mümkün olduğunca yanında olmaktır. Ana babaların gerekirse iş yerlerinden izin alarak onunla okula gidip, okula alışana kadar bir hafta, on gün bunu sürdürmelerinde fayda vardır.

Haberin Devamı

Okula alışma dönemi

NEDEN OKULA ALIŞAMIYOR?

Okula alışma sürecinde çocukların okulda sıkılıp sıkılmaması da önemlidir. Okulda çok çabuk sıkılan, derste oturamayan, arkadaşları ile konuşan çocukların dikkat eksikliği ve hiperaktivite yönünden ele alınması gerekir. Böyle bir durum varsa bunun çözümü konusunda da yardım alınmalıdır. O güne kadar bir yerde çok uzun süre oturmamış çocukların okuldan sıkılmaları ve okula gitmek istememeleri durumunda okula yavaş yavaş alıştırılmaları gerekir. Okula alıştığı halde bu durum devam ediyorsa bu dikkat eksikliği ya da hiperaktiviteden kaynaklanabilir. Bunun tedavi edilmesi okuldan sıkılmayı ortadan kaldırır.

Donuk zekalı çocuklar da okulda anlamadıkları zaman sıkılırlar. Derse katılmak istemezler. Bu durumdaki çocukların zeka sorunlarının fark edilip kaynaştırma ile okula uyum sağlamalarına yardım edilmesi gerekir.

Görme problemi olan ve tahtayı göremeyen çocuklar dersten kopmakta, sınıfa uyum gösteremedikleri ve not tutamadıkları için okula gitmek istememektedirler. Onların görme problemlerinin düzeltilmesi bu durumu ortadan kaldıracaktır.

Aynı şekilde işitme problemi olan çocukların bu durumları düzeltilmedikçe öğretmenlerini duymakta zorlanacaklar ve bu sebeple dersten kopacaklardır. Bu durumda işitme problemimin düzelmesi okula alışmayı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Sonuç olarak okula giden her çocuk normalde okul yaşına gelmişse okula uyum sağlayacaktır. Ancak okula uyum sağlayamayan ve gitmek istemeyen çocukların bu durumunun araştırılması gerekir. Okulun ilk açıldığı durumlarda bu sorunlar çözülürse çocuklar kolaylıkla okula uyum sağlar ama çözülmezse giderek okuldan soğur ve okula gitmek istemezler. İhmal etmemekte fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları