Öfkeyi gizlemek

Öfke kontrolü adına öfkeyi göstermemek ya da aşırı öfke göstermek bize büyük oranda zarar verecektir. Bu yüzden öfkeyi gizlemek yerine onu kontrollü olarak göstermek ve etrafı kırıp dökmeden, çevremizdeki insanları kaybetmeden öfkelendiğimizi belli etmek

Haberin Devamı

Şahsi görüşüm öfkenin gizlenemeyecek bir duygu olduğundan yana. Ancak öfkeyi ortaya koyuş şeklimizin çok önemli olduğuna inanıyorum. Öfke kontrolü adına öfkeyi göstermemek ya da aşırı öfke göstermek bize büyük oranda zarar verecektir. Bu yüzden öfkeyi gizlemek yerine onu kontrollü olarak göstermek ve etrafı kırıp dökmeden, çevremizdeki insanları kaybetmeden öfkelendiğimizi belli etmek en iyi davranış olacaktır.

Öfkelerini göstermediklerini söyleyen insanlara baktığımızda çoğunlukla bu inançlarında yanıldıklarını görmekteyiz. Göstermediklerini düşündükleri öfkelerini öyle yerlerden çıkarmaktadırlar ki insanın içinden "Keşke öfkesini gösterse" demek geliyor. O anda öfkelerini göstermediklerinde ufacık konuları problem edip, küçük küçük olayların üzerinde durup onları büyütüp bir defada gösterecekleri tepkiyi her güne yaymakta bu da toplamında daha büyük bir yekün tutmaktadır. Bu nedenle yapılması gereken en iyi davranış öfkemizle yüzleşmek ve onu yenmek olmalıdır.

Haberin Devamı

Öfkeyi gizlemek

"Neye ve niçin öfkeleniyorum" soruları kendimizi tanımak için de faydalı olacaktır. Bazen öyle şeylere öfkeleniyoruz ki sonradan sağlam kafa ile düşündüğümüzde bu öfkenin değmeyecek bir öfke olduğunu görüyoruz. Bu nedenle öfke duygusu karşımızdaki insanın yaptığı davranışlara verilen tepki kadar bizim o davranışa olan tepkimizle de alakalı olup bazen boyutlarını aşan oranda büyüyebilmektedir. Bu nedenle onu gizlemek yerine tanımak, baş etme konusunda gayret göstermek gerekir.

Öfkeyle baş edebilmek için yapılması gerekenlerin başında önce öfkelendiğimizi söylemek gerekir. Öfkelendiğimiz anda hemen tepki vermek yerine bir gün sağlıklı düşünmeyi tercih etmek gerekir.  Yani mümkün olduğu kadar olayın üzerine o anda gitmemeli ve "Hemen çözelim" diye karşımızdakini de sıkıştırmamalıyız. Bunun yerine önce olayı sakin kafa ile düşünmeli ve olaya vereceğimiz tepkinin olayla bağlantılı olmasına dikkat etmeliyiz. Çok sinirlensek bile büyük bir tepkinin bize faydası olmayacağını tam tersi ilişkiyi daha da kötü hale getirebileceğini unutmamalıyız. 

Yazarın Tüm Yazıları