Nefes alamıyorum

Yeterli nefesi aldığı halde nefesin yetmediği ve daha büyük nefes alma ihtiyacı takıntılarla ortaya çıkan bir durum olduğu için önce kişinin aldığı nefesin ona yettiğini gösterebilmek ve telaşını gidermek gerekir.

Haberin Devamı

Nefes alamama ve boğulma hissi insanın en büyük korkularının başında yer alır. ‘Nefes alamayacağım’ ya da çok daha büyük oranda ‘aldığım nefes yetmeyecek’ korkusu panik bozuklukta ve takıntılarda en çok gördüğümüz şikayetlerin başında gelmektedir. Kişi aslında nefes almaktadır ama sürekli olarak bir derin nefes alma ve çok daha fazla havayı içine çekme ihtiyacı duyar. Bu da arka arkaya tekrarlandığında kandaki elektrolitlerin değişmesi, karbondioksitin fazla atılıp oksijenin fazla alınmasıyla birlikte baş dönmesi, ellerde ayaklarda uyuşma hissi yapmakta. Bunun yanında kişi, o panik içinde derin derin nefes alamamaktadır. Bunun sonucunda yüreği sıkışmakta, korku duygusu artmakta ve kendisini daha kötü olarak hissetmekte, nefes alamadığı için büyük bir korku ile doktor doktor gezmeye başlamakta. Hiç kimse onu nefesinin yettiğine ama kendisinin bunu fark edemediğine ikna edememektedir. Çünkü yaşadığı panik ve telaş ile kimseleri dinlememektedir.

Haberin Devamı

Yeterli nefesi aldığı halde nefesin yetmediği ve daha büyük nefes alma ihtiyacı takıntılarla ortaya çıkan bir durum olduğu için önce kişinin aldığı nefesin ona yettiğini gösterebilmek ve telaşını gidermek gerekir. Bu konuda en çok işe yarayan yöntemlerden biri balon şişirtmektir. Balonu şişirirken nefesini düzene sokan ve balonu rahat şişirebildiğini gören kişi, dikkatini nefesinden daha çok balona yönelttiği için balonu şişirirken nefes alamadığı düşüncesini bir kenara koymakta ve sonuçta daha rahat nefes alabilmektedir. Tabii ki bunu bir kere yapmak kişideki nefes alamama korkusunu hemen yenmeyecek, her gün düzenli olarak nefes alıp verdiğinde bir süre sonra nefesi düzene girecek ve daha rahat nefes alıp vermeye başlayacaktır. Önemli olan dikkatini nefesine vermekten vazgeçmesidir. Böyle olduğunda nefesinin ritmini yakalayacak ve çok daha sağlıklı nefes alıp verecektir. Bunu yaptığı halde yine nefes alamadığını hissediyor, korku ve panikle büyük büyük nefesler alıp vermeye çalışıyorsa o zaman bir psikiyatristin, psikoloğun görmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. 

Yazarın Tüm Yazıları