Ne zaman dikkat eksikliği demek lazım?

Acaba çocuğum okulu sevebilecek mi yoksa derslerde sıkılıp derse girmek istemeyecek mi?

Haberin Devamı

Anne ve babaların çocukları okula başladığı zaman ilk kaygılandıkları konu “Acaba çocuğum okulu sevebilecek mi yoksa derslerde sıkılıp derse girmek istemeyecek mi? Acaba çocuğumu okula erken verdiğim için derslerden soğuyacak mı?” ve en önemlisi “Acaba dikkat eksikliği var da kendisini derslere vermesi zorlaşır mı?”

İlköğretim çağındaki çocukların %50’sine yakınında az ya da çok dikkat eksikliğine rastlanabilir. O güne kadar oyun oynayan, televizyonun başından kalkmayan, düzenli bir hayatı olmayan çocukların okulun başlaması ile birlikte derslere ve okul disiplinine alışması çok gerçekçi bir düşünce olmayacaktır. Öğretmenler de bunun farkında olduğu için ilk bir-iki sene çocukları çok zorlamadan okula yavaş yavaş alıştırmaya çalıştırmaktadırlar. Ancak derste sıkılan her çocukta dikkat eksikliği olmayacağı gibi derste düzgün oturan her çocuk da dersi dinleyebilen çocuk değildir. Bu bilinmediği zaman gereksiz endişeler ortaya çıkabilmekte, derste düzgün oturup, sınıf düzenini bozmadığı halde dersten kopup giden çocukların bu durumunun farkına varılmadığında dikkat eksikliği tedavi edilmeyip ileri sınıflara kadar taşınabilmektedir.

Haberin Devamı

Dikkat eksikliği az ya da çok olabilir. Eğer çocuğun hayatına çok etki etmiyorsa biraz dikkati dağılıp ardından derse dönebiliyorsa; sınavlarda basit hatalar yüzünden yapabileceği soruları kaçırmıyor; evde yarım saat çok sıkılmadan ders çalışabiliyor; sınıfta dersten çok kopup gitmiyorsa endişelenmemek gerekir. Ancak derste sıkılıyor, evde ders çalışmak istemiyorsa; eline okumak için kitap almıyor aldığında da çabuk sıkılıyorsa; öğrendiklerini çabuk unutuyor ve sınavlarda en zor soruları yapıp en kolay soruları kaçırıyorsa dikkat eksikliği olup olmadığını araştırmak gerekir. Dikkat eksikliğinden şüpheleniliyor, az mı çok mu, tedavi gerekir mi, tedavi gerekir ama ilaç gerekir mi ya da ilaç gerekir fakat sadece sınavlarda kullanması yeterli mi gibi soruların cevaplarını anne babalara sorulan sorular ve çocuklara yapılan dikkat testleri belirlemektedir. Bütün bunlar sonucunda çok hafif düzeyde dikkat eksikliği çıkarsa endişelenmemek gerekir. Ama yapılan testlerde dikkat eksikliği yüksek çıkarsa bir dönem psikiyatrist ve psikologlar ile takip etmek ve dikkat eksikliğinin büyük oranda düzeldiği 13-14 yaşlarına kadar onun öğretim hayatını olumsuz etkilemesini engellemek gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları