Mental aritmetik ve dikkate etkisi

Temeli abacus (sayı boncuğu) üzerine dayalı olan mental aritmetik, çocukların görsel dikkati üzerine oldukça faydalı sonuçlar veriyor.

Haberin Devamı

Temeli abacus (sayı boncuğu) üzerine dayalı olan mental aritmetik, çocukların görsel dikkati üzerine oldukça faydalı sonuçlar veriyor. Dikkatlerini toplamalarına, saniyeler içinde kafalarından hesap yapmalarına ek olarak, bu yöntemle görsel dikkatlerini artırabiliyorlar. Görsel dikkatin daha çok sayısal derslerle ilgili olması ve bunların içinde matematiğin yoğunluk taşıması çocukların matematik konusundaki becerilerini artırmakta faydalı oluyor.

Çocuklar mental aritmetik eğitimine başladıklarında ve eğitimi almaya devam ettikleri sürecin 6. ayından itibaren (testin tekrar hatırlanıp sonuçları bozmaması için) yapıldığında görsel dikkatlerinde belirgin artış gözlenmektedir. Sadece görsel dikkati değil, genel dikkati de artıran mental aritmetiğin temel faydalarında biri de çocukların aritmetiği sevmesidir. Saniyeler içinde üçlü sayıları çarpıp bölebildiklerinde kendilerine olan güvenleri artmakta, oyun oynar gibi hesap yaptıkları için severek çalışmaktadırlar. Akla “Hesap makinasının yaptığını yapabilmenin ne faydası var?” sorusu gelebilir. Burada önemli olan o hesabı yaparken beynin tüm bölümlerinin koordinasyon içinde çalışması ve bunun sonucunda soruyu algılayıp, beynin hesap işlerini yapıp cevabı vermesidir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak zihni çalıştıran ve aritmetiği sevdiren bir yöntem olarak mental aritmetiği çocuklara öneriyorum. Özellikle de ne kadar erken yaşlarda başlanırsa (ki genellikle bu eğitim 4-12 yaş arası çocuklara veriliyor) beynin gelişimine etkisinin o kadar fazla olduğunu düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları