Matematik öğrenme güçlüğü

Matematik öğrenme güçlüğü henüz ilköğretime başlamadan önce kendini belli etmekte, çocuklar çok basit sayıları birbiri ile karıştırmakta, mesafe tahminlerinde sorun yaşamakta, en basit matematik sorularında bile yanılmaktadır.

Haberin Devamı

Matematik öğrenme güçlüğü, özel öğrenme güçlükleri içinde olup çocuklarda ve gençlerde basit matematik hesaplarını yapmakta güçlükle kendisini belli etmektedir. Öyle ki bu güçlüğü yaşayan kişi en basit rakamları birbiriyle karıştırmakta ve saatin kaç olduğu sorulduğunda doğru cevap vermemektedir. Kişilerin herhangi bir zeka problemi bulunmamasına rağmen bu kadar basit bir konuda nasıl başarısız oldukları tam olarak bilinememekte. Kimi zaman genetik kimi zaman da beyinde supramarjinal ve anguler giruslar’daki problemlerin bu sorunun sebebi olduğuna inanılmaktadır.

Matematik öğrenme güçlüğü henüz ilköğretime başlamadan önce kendini belli etmekte, çocuklar çok basit sayıları birbiri ile karıştırmakta, mesafe tahminlerinde sorun yaşamakta, en basit matematik sorularında bile yanılmaktadır. Öyle ki 3 ile 5’i toplamaları istendiğinde bile sorun yaşamakta, yanlış cevaplar vermektedirler. Kimi zaman dikkat eksikliği ile birlikte görülen bu durumda, öğrencilerin görsel algılamalarında problem olduğuna inanılmakta ve bununla ilgili alıştırmalar sonucu onların görsel algılamasını arttırmanın matematik öğrenme güçlüğünü yemelerine faydalı olabileceği ileri sürülmektedir.

Haberin Devamı

Tüm bilimlerin temelini teşkil eden matematik konusunda yaşanan bu güçlükler onların eğitim hayatını olumsuz etkilemekte. Bu nedenle gerek bir takım özel eğitim programları gerekse dikkat arttırıcı yöntemler ile bu durumun ortadan kaldırılabileceğine inanılmaktadır. Önemli olan çocukların bu güçlüklerinin önceden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasıdır. Çocuklara matematik dışında satranç öğretilmesi, basit aritmetik işlemlerinin uygulanması da bu öğrenme güçlüğünün tedavisinde faydalı olacaktır. 

Yazarın Tüm Yazıları