Kurbanı çocuklarla birlikte keselim!!

Bugüne kadar hep bunun aksini söyledik ama sokakta, televizyonda, gazetelerde gördüklerim bunun aksi yönünde olduğu için belki bu şekilde söylersem işe yarayacağını düşünerek bu başlığı attım. Dilerim böyle olursa dikkat edilir.

Haberin Devamı

Bugüne kadar hep bunun aksini söyledik ama sokakta, televizyonda, gazetelerde gördüklerim bunun aksi yönünde olduğu için belki bu şekilde söylersem işe yarayacağını düşünerek bu başlığı attım. Dilerim böyle olursa dikkat edilir.

Kurbanı tüm aile bireyleri ile birlikte kesen, hatta kesilmiş etleri kovalarla çocuklara taşıtan aileler elbette bunu çocuklarına kötülük olsun diye yapmıyorlar. Bu yaşta bazı şeyleri öğrensin, dini vecibelerini yerine getirsin, bu alışkanlığı kazansın diye yapıyorlar. Hatta ve hatta kurbanı küçükken alıp onu bayrama kadar çocuklarına besleten aileler var. Ailelerin buradaki en büyük yanlışı, kurbanı keserken çocukların bundan ne kadar etkileneceğini, sevdiği hayvanı eliyle kesmeye götürmenin ne kadar büyük bir problem yaratacağını göz önünde bulundurmamalıdır.

Haberin Devamı

Halbuki çocuklar bu olaydan çok ama çok etkileniyorlar. Kurban sonrası sevdiği hayvanının kesildiğini düşünüp ağlayan, gece rüyalarına giren, sık sık ağlayan çocukları gördüğüm zaman bu uyarıyı yapmanın daha da önemli olduğunu düşünüyorum.

Kurban kesimine şahit olan çocuklar bunu aylarca unutmuyorlar, ölümü yaşıyorlar, yaşlarının küçüklüğüne bağlı olarak sevdiklerinin de öleceğinden korkmaya başlıyorlar. Günlerce bu sahneyi yaşıyorlar, ufacık olaylarda aşırı etkileniyorlar, hassas ve korkak hale geliyorlar.

Etten tiksinen, aylarca "Ben yemiyeceğim, bu benim koyunumun eti" deyip et yemek istemeyen çocuklar olabiliyor. Zaman geçtikçe etkisi azalsa bile yaşadıkları sahneleri yıllarca unutmuyorlar.

Çocuklar kötü etkilenmesin diye kurban kesmeyecek değiliz ama bunu onların yanında yapmak, kan revan içinde yerlere yatmış can çekişen bir hayvanın ölümüne tanıklık ettirmek hatta bu hayvanın o güne kadar sık sık gidip sevdiği, aylarca eliyle büyüttüğü hayvan olması hiç doğru değil.

Bunun yerine ekonomimiz elverdiği kadar bir gün önce hatta yapabilirsek aynı gün kurbanı alıp kesmek ve çocuklarımızı kesim işlemi sırasında uzak tutmak bence en doğru iş olacaktır. Bunu yapamıyorsak da hiç olmazsa kurbanı çocukların görmeyeceği ayrı bir yerde beslemek, kesim işlemini bahçede değil hijyenik koşullara sahip kesimhanelerde kestirmek (bıçakla kendimizi yaralama riskini de kaldırıp) ve eve getirmek en sağlıklı davranıştır.

Haberin Devamı

Hepinize şimdiden iyi bayramlar dilerim...

Yazarın Tüm Yazıları