Kim korkar matematikten?

Tüm meslek hayatımda sadece bir tane öğrenci gördüm. 9 yaşında ve boş zamanlarında matematik problemleri çözüyordu.

Haberin Devamı

Her öğrenci matematikten korkar dersem abartmış olurum ama çoğu dediğimde herhalde daha gerçekçi olur. Kimler korkar sahiden? Başarısız olduklarında evde problem yaşayan çocuk ve gençler, normalde başarılı olduğu halde “Ya yapamazsam” düşüncesi ile kaygılanan öğrenciler, daha yüksek oranda ise özel matematik öğrenme güçlüğü olup matematiği anlayan öğrenciler ile dikkat eksikliği nedeniyle sınavlarda büyük oranda hata yapan öğrenciler.

Peki, matematik bu kadar zor mu ya da eskilerin tabiriyle matematik öcü mü ki bu kadar korkuyoruz? Tüm meslek hayatımda sadece bir tane öğrenci gördüm. 9 yaşında ve boş zamanlarında matematik problemleri çözüyordu. Tabii bunun yanında uzayı araştırıyor, ileride astronot olmak istiyordu. Bunun dışında gördüğüm tüm diğer öğrenciler çok sevmeseler de çalışıyor, iyi not almak için ellerinden geleni yapıyorlardı.

Haberin Devamı

Aile baskısı olanlar ve sınav kaygısı olan gençler de kaygı ile bile olsa başarılı olabiliyordu. Ama matematik öğrenme güçlüğü olanlar ile dikkat eksikliği olanlar gerçekten ya öğrenirken sıkıntı yaşıyor ya da konuları öğrense bile sınavlarda başarısızlık yaşıyorlar. Özel matematik öğrenme güçlüğünü bir sonraki yazımda ele alacağım ama diğerlerinden kısaca bahsetmek istiyorum.

Ailelerin düşük not almasın, hep iyi notlar alsın istedikleri öğrenciler, okudukları zaman konuları anladıkları halde ailenin baskısı nedeniyle çalışmak istemiyor ve matematikte başarısız olmaktan korktukları için matematik çalışmaktan uzak duruyorlar. Uzak durdukça dersler ağırlaşıyor, konular ilerliyor ve sonra sahiden korkularında haklı çıkıyorlar. Bu yüzden böyle durumdaki çocuklara ısrar edip üstlerine gitmek yerine onun matematiği öğrenip sevmesine yardımcı olmak faydalı olacaktır.

Bu konuda özellikle 4-12 yaşlar arasındaki çocuklara yönelik mental aritmetik eğitiminin işe yarayacağını düşünüyorum. Bu yöntem onların matematiği sevmelerine yardımcı olduğu gibi 3 rakamlı sayıları saniyeler içinde çarpıp bölerek sayılarla oyuncak gibi oynamalarını sağlayacaktr.

Çalışkan olduğu halde başarısızlıktan korktuğu için “ya başaramazsam” diye çekinen öğrencilerin ise sınav kaygısı nedeniyle tedavi edilmeleri, kaygı ile baş etme alışkanlıklarının kazandırılması da onların matematik korkusunu yenmelerine yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Sonuçta “Kim korkar matematikten” dersek çözüm, korkunun üstüne giderek onu ortadan kaldırmaktır.  

Yazarın Tüm Yazıları