Kaşıntılar psikolojik olabilir mi?

Kimi zaman sinirlendiğimizde elimizin yüzümüze gittiğini fark ederiz. Bir bakarız ki hatur hutur kaşınıyoruz ve kaşınmaktan orayı yara etmişiz. Bunu tamamen otomatik bir hareket olarak yaparız ve çoğu zaman neden kaşındığımızı fark etmeyiz.

Haberin Devamı

Kimi zaman sinirlendiğimizde elimizin yüzümüze gittiğini fark ederiz. Bir bakarız ki hatur hutur kaşınıyoruz ve kaşınmaktan orayı yara etmişiz. Bunu tamamen otomatik bir hareket olarak yaparız ve çoğu zaman neden kaşındığımızı fark etmeyiz. Ama bu kaşıntı var olan bir yerin daha çok kaşınması mı yoksa hiç kaşınmasını gerektiren bir durum yokken mi kaşınıyor bunu ayırt etmek kimi zaman çok zordur.
             
İnsan vücudunda kaşıntı çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilirken bunun en fazla görülme nedeni alerjiktir. İkinci nedeni de psikolojiktir.

Psikolojik kaşıntıların en büyük farkı canımızın sıkıldığı ya da endişelendiğimiz zamanlarda birdenbire kaşınmaya başlamamızdır. Bu durumlarda kaşıntı bir anda artar ve bu bölgenin en büyük özelliği boyun ve ellerin üstü gibi çok kolay ulaşılabilinir yerler olmasıdır. Psikolojik kaşıntıların elin kolay ulaşmadığı bir yerde olması nadir bir durumdur. Bu yer normal zamanda kaşınmadan durduğu halde sıkıntı, endişe ve öfke ile birlikte bir anda kaşınmaya başlamakta kimi zaman kabuk tutacak kadar çok kaşınıp bizi rahatsız etmektedir. Çocuklarda ve gençlerde daha nadir olduğu halde genç kızlarda ve erişkin erkeklerde daha fazla gözlenebilmektedir.

Haberin Devamı

Kaşıntılar psikolojik olabilir mi

Psikolojik kaşıntılar kaşıntı ilaçlarına çok zor yanıt vermekte kimi zaman yanıt vermeyip hiç değişmediği halde uygun psikiyatrik tedavi ile çabucak düzelmekte ve kaşıntı yeri kaybolmaktadır. Ancak sinirsel durumun tekrar bozulduğu durumlarda tekrar kendisini göstermekte ve kaşıntı kaldığı yerden devam etmektedir.

Sıkça kaşınan insanların en büyük özelliklerinden biri genellikle sıkıntılı hareketlerinin olması, ellerinin kontrolden çıkmış bir şekilde el, yüz ve boynuna gitmesidir. Bunu farkında olmadan yaparlar, farkında olduklarında bir an durur ama sonra gene devam ederler. Yapma demek bir işe yaramadığı gibi yapma dendikçe farkında olmadan daha da çok arttırırlar.

Haberin Devamı

Kaşıntılarımız olduğunda bunun psikolojik olduğunu ayırt edemediğimiz durumlarda yapmamız gereken en önemli davranış önce doktor kontrolünde kaşıntının tedavisini görmek ama tedavi aksadığı ya da ilaçları kullandığımız halde geçmediği durumlarda bir psikolojik ya da psikiyatrik yardım almaktır. "Hiçbir şeyim yok, çok sağlıklıyım, psikolojim de gayet yerinde" diye düşünebiliriz ama kendimizi kandırma şansımızın yüksek olduğunu unutmayalım.

Yazarın Tüm Yazıları