Kardeşler arası yaş farkı kaç yaş olmalı?

Aileler ilk çocukları olduktan bir süre sonra bir kardeşi olsun, yalnız kalmasın diye düşünüyorlar.

Haberin Devamı

Aileler ilk çocukları olduktan bir süre sonra bir kardeşi olsun, yalnız kalmasın diye düşünüyorlar. Birlikte oynarlar, vakit geçirirler, ileride birbirlerlerine arka çıkarlar düşüncesi ile bir kardeş daha planlamaya başlıyorlar.

Böyle olduğunda da araları kaç yaş olması gerekir sorusu akla geliyor. Acaba kardeşler arası en uygun yaş aralığı ne olmalı? Kaç yaş araları olursa iyi anlaşırlar, birbirleri ile kavga dövüş etmezler?

Çocukların arka arkaya bir ya da iki sene ara ile doğması hallinde anne tam kendisini toparlayacakken tekrar gebelik ve doğumun olması ile ruhen ve bedenen çok yorulmaktadır. 9 aylık gebelik ve ardından ilk iki yılın yorgunluğu nedeniyle öncelikle olmaması gereken yaş aralığını sayarsak ilk iki sene benim önerim yeni çocuğun planlanmamasıdır. Aradan seneler geçip 5-6 yaş fark olduğunda bu anne için çok problem yaratmasa da çocukların gelişim dönemleri arasında farklılık olacağından dolayı bu kadar uzun yaş aralığı da tavsiye edilmemektedir. Bu durumda büyük kardeşin arkadaşları farklı olacak, kardeşini onlarla paylaşmak istemeyecek , birlikte oynamak için de küçük bulacaktır.

Haberin Devamı

İki kardeş arasındaki en iyi yaş aralığı 3-4 yaştır. Tabii ki bu yaşları geçtikten sonra da anne-baba çocuk isteyebilir. Önemli olan onların da yeni çocuğa hazır olmasıdır. Küçük çocuktan 8-9 sene sonra yeni kardeşin doğması anne baba için çok sorun olmasa da artık büyük kardeş ile aralarındaki iletişim abi ya da abla kardeş olacaktır. Birlikte bir şey paylaşmasalar bile büyük olan, kardeşine göz kulak olabilecektir. Tabii ki yaş aralığının artması ile kardeş kıskançlığının da devreye gireceğini unutmamak gerekir. Çünkü yaş aralığı arttıkça kıskançlık daha çok ortaya çıkmaktadır.

Sonuç olarak ailenin kendisini hazır hissedip çocuk yapmaya karar verdiği zaman önemlidir. Ancak iki çocuk arasında olması önerilen yaş aralığı 3-4 yaştır.

Yazarın Tüm Yazıları