Kafasına vurunca çalışıyor

Bu sözü duyunca herhalde ilk aklınıza gelen çalışmayan bir mekanik aletin kafasına vurulduğu zaman çalıştığı olabilir. Ama iş öğrenci olunca insan çok üzülüyor.

Haberin Devamı

Bu sözü duyunca herhalde ilk aklınıza gelen çalışmayan bir mekanik aletin kafasına vurulduğu zaman çalıştığı olabilir. Ama iş öğrenci olunca insan çok üzülüyor. Aynı durumu bir danışanımın annesi oğlundan bahsederken “Çalışmıyor doktor bey ama kafasına vurunca işe yarıyor” dediğinde yaşadım. Bu durum aslında annenin yaşadığı çaresizliği ve oğlunun kafasına vurduğu zaman işe yarayan şiddeti ifade ediyordu. Oğlu 9 yaşındaydı ve dersin başında oturamayan, çok çabuk sıkılan, sürekli dikkati dağıldığı için derslerinde başarısız olan dünya tatlısı bir çocuktu. Kötü bir niyeti yoktu ama ders çalışamıyordu. Annesi dersin başına oturttuğu zaman çeşitli vesilelerle dersin başından kalkıyor ve tekrar oturamadığı için anne kafasına vurunca 15 dakika siniyor, kafasını dersine vermeye çalışıyor sonra gene kopuyordu.

Haberin Devamı

İleriki zamanlarda yine değineceğim ama şunu belirtmeliyim ki şiddet sınırlı bir süre işe yarar örneğin 9 yaşında çocukta. Ancak 20 yaşında işe yaramadığı gibi yine anne- babanın üstüne şiddetle gittiği için aile daha da çok çaresiz kalır. Bu yüzden şiddet hiçbir şekilde işe yarar bir teknik değildir ama annenin bu çaresizliğinden kurtulması ve çocuğun kafasına vurma dışında çözüm gerekiyordu. Yapılan dikkat testinde dikkat eksikliği bulup kısa bir dönem dikkat ilacı kullanması için anneyi ikna ettikten 15 gün sonra ilk kontrolde defalarca teşekkür etmişti. “Artık çocuğuma vurmuyorum. Hem kendi oturup artık çalışmak için gayret ediyor hem de ben o çalışamadığı zaman kızıp üzerine gitmiyorum. Artık dediğiniz gibi ders için ya da başka bir nedenle kafasına vurmayacağım” dediğinde oğlunun yüzündeki muzip ifade görülmeye değerdi. Sonuç olarak çocuğunuz ders çalışmıyor, laf söz dinlemiyor, sürekli “hadi çalış, hadi çalış, dalga geçme” dedirtiyorsa bir psikiyatrik ve psikolojik yardım alınmalı. Sorunun kaynağını bulup onu çözme yoluna gitmeli, asla şiddet uygulamamalıyız. Dersler geçer ama vurduğumuzun izi kalır.

Yazarın Tüm Yazıları