İlişkilerde bağlı mısınız yoksa bağımlı mı?

Bağımlılık, insana başlangıçta iyi gelse bile bir süre sonra problem yaratmaya başlar.

Haberin Devamı

İlişkilerde temel beklentimiz karşımızdaki insanın bize bağlı olmasıdır. Biz de ona bağlılığımızı sürdürdüğümüz sürece ilişki iyi ve sağlıklı gider. Bir takım sorunlar olursa da karşılıklı iyi niyet içerisinde çözülür.

Bağımlılık, insana başlangıçta iyi gelse bile bir süre sonra problem yaratmaya başlar. Çünkü bağımlı insan hiçbir şeye hayır demez, alttan alır, sesini çıkarmaz ama pasif agresif davranışlar sergiler. “İstemiyorum” demez ama ya yapıp ondan sonra sürekli suçlamada bulunur, “Sen istedin, sen yaptın” diye ya da yapmaz ve sürekli bahaneler üretir. Sevdiği insan hep yanında olsun ister, onu bırakıp hiç bir şey yapmak istemez. Kendi başına vakit geçiremez. Ve sevdiği insan başkaları ile birlikte olmak istediğinde de tepki verir. “Beni sevmiyorsun, sevsen benimle birlikte zaman geçirirsin”, “Artık sana yetmiyorum” gibi sözlerle sevdiği insanda sürekli bir suçluluk duygusu yaratır. Bu da bir süre sonra iki insanın birbirini tüketmesine ve ilişkinin yıpranmasına yol açar.

Haberin Devamı

Bağlılık temelinde yürüyen ilişkilerde ise eşler birbirleri dışında diğer insanlarla da zaman geçirir, bir birey olarak kendini geliştirir ve donanımlı olarak sevdiği insanın yanına döner. Ona bağlıdır. Onun yanında olmaktan zevk alır ve onu “Sadece benimle zaman geçir” diye bunaltmaz. Böyle olduğunda ilişkileri daha zengin, daha doyurucu ve iki tarafın da yararına olan sevgi ilişkisi haline gelir.

Sonuç olarak ilişkide bağlılık ilişkiyi daha uzun ve sağlıklı yürütmeye yardımcı olur. Öte yandan bağımlı kişilik bozukluğu olan kişilerin ilişkileri problemli ve sık sık tartışmanın yer aldığı bir ilişki olarak devam eder.

Yazarın Tüm Yazıları