İlacını aldın mı?

2 hafta önce takip ettiğim ilkokul öğrencisi bir danışanım kardeşinin onunla alay ettiğini, sinirlendiği zaman "İlacını aldın mı?" diye kendisi ile dalga geçtiği için ilacını almak istemediğini söylemişti.

Haberin Devamı

2 hafta önce takip ettiğim ilkokul öğrencisi bir danışanım, kardeşinin onunla alay ettiğini, sinirlendiği zaman "İlacını aldın mı?" diye kendisi ile dalga geçtiği için ilacını almak istemediğini söylemişti.

Sonra düşündüm de, bunu sadece gençler yapmıyor ne yazık ki... Erişkinler de aynı davranışı sergileyebiliyorlar. Kavga ettiklerinde birbirlerine "Sen delisin, bak doktor sana ilaç verdi beni iyi gördü. Benim ilaç kullanmaya ihtiyacım yok ama senin var diyerek" hastalıklarını birbirlerinin başına kalkıyorlar. 

Freud'un bir sözü var "Herkes benim hastamdır “ der. Böyle baktığımızda aslında hepimiz her zaman hastalanabilir ve ruh sağlığımızı yitirebiliriz.

Kaygılarımız, depresyonlarımız, korkularımız olabilir ve bunlar bizim bir dönem ilaç kullanmamıza ya da terapi almamıza neden olabilir. Hassas olduğumuz bir dönemde böyle dalga geçilmesi, hastalığımızın başımıza kalkılması hiç hoş olmadığı gibi onlara karşı kırgınlık duymamıza da neden olacaktır.

Haberin Devamı

İlacını aldın mı

Ruhsal hastalıkların fiziksel hastalıklardan farkı yoktur aslında. Nasıl ki kalbimiz hasta olduğunda ağrı duyuyor ve sıkıntı yaşıyorsak, midemiz hasta olduğunda karın ağrısından kıvranıyorsak, ruhsal hastalıklar da aynı şekilde hayatımızı etkilemekte ve yaşam enerjimizi düşürmektedir. Hatta kimi zaman hayatı bize zindan edebilmektedir.

Bu durumu ancak yaşayanlar bir de onları yakından takip eden psikiyatrist ve psikologlar bilebilir. Bunun dışındakilerin -en yakınındaki insan bile olsa- çekilen sıkıntıları anlaması pek mümkün değildir. Hatta bazen sizi anlamadıkları gibi sıkıntılarınızı küçükseyerek, "Sen gayret göstermiyorsun" diyerek moralinizi iyice bozabilirler.

Sonuç olarak; insanların psikiyatriste gidip ilaç kullanmaya başlamaları onların aleyhine delil olacak, ya da herhangi bir zamanda başlarına kalkılacaksa bundan sadece onlar değil tüm yakınları da zarar görecektir. Çünkü ruhsal hastalıklar sadece yaşayan kişiyi değil onun etrafındaki kişilerin de yaşamını zorlaştıracak ve dengeleri bozarak karşılıklı sürtüşme ve sorunlara yol açabilecektir.

Haberin Devamı

Zaten ülkemizde bu konuda tabular yıkılmamışken psikolojik yardım alan insanları bir de bu sözlerle sıkıntıya sokmayalım. 

Yazarın Tüm Yazıları