Hırs ve azim

Hırs, sınır tanımayıp insanları kırabilen daha kısa vadede hedefe ulaşma isteğidir. Azim ise uzun soluklu ve kendi yolunda yürüyen insanın işidir.

Haberin Devamı

Hırs ve azim insan hayatı için çok önemli iki duygudur. Azmin yoldan çıktığı yerde hırsın işin içine girdiğini söylemek mümkündür. Öyle ki hırslı insanlar azimli olduğu gibi azimli insanların da hırsı vardır.

Hırs, sınır tanımayıp insanları kırabilen daha kısa vadede hedefe ulaşma isteğidir. Azim ise uzun soluklu ve kendi yolunda yürüyen insanın işidir. Azimli insanların hedefi kendini geliştirmeye çalışmak ve ulaşmak istediği yere yavaş yavaş gelebilmek iken, hırslı insanların hedefi diğer insanları geçmek ve onların ulaşamadığı yerlere bir an önce ulaşmaktır. Bu nedenle hırslı insan başka insanlarla yarışırken, azimli insanın yarışı kendi içinde olur.

Hırs ve azim

Haberin Devamı

Yapılan bir araştırmada bir grup öğrencinin başarıları ve aldıkları notlar ödüllendirilirken, bir grup öğrencinin çalışma gayreti ödüllendirilmiş ve iyi notlar alamasalar da gayret gösterdikleri durumlarda takdir edilmişler. Uzun vadede bakıldığında gayretleri takdir edilen öğrencilerin başarılarının, başarıları takdir edilen öğrencilerden daha ileri gittiği bulunmuş. Bu nedenle azimli insanların bu gayreti olumsuz sonuçlar içermediği halde hırslı insanlar çevrelerindeki insanları kırabilmekte, doğru yoldan uzaklaşabilmekte, azimli insan ise çevresindeki insanları da kazanarak takım halinde ileriye gidebilmektedir. Azimli insanlar sağlıklı sonuçlara yavaş yavaş ilerlerken hırslı insanların hırsı onlarda kaygı, endişe, depresyon, kimi zaman intiharlara kadar varan duygusal problemlere yol açabilmektedir.

Sonuçta hırs ve azim aile tarafından kazandırılan duygular olduğu için çocuklarımızı yetiştirirken onlara başarma konusunda ufak hedefler koyup, bunları başararak motive olmalarını sağlamalı, başarılarını takdir ederken, başarısızlığın da yaşanabileceği göstermeli, önemli olanın başarısızlıktan ders almak olduğunu anlatabilmeliyiz. Böylelikle hırsın gözünü kör ettiği insanlar değil, azimli insanlar yaratmış oluruz.

Yazarın Tüm Yazıları