Hayal görme hastalık belirtisi midir?

Son zamanlarda özellikle birçok danışanımın “Birini görmüşüm gibi hissediyorum, sanki arkamdan birisi geçti"ya da "Gözümü açtığımda birisini göreceğim” benzeri korkularla başvurmaları sonucunda bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Haberin Devamı

Son zamanlarda özellikle birçok danışanımın “Birini görmüşüm gibi hissediyorum, sanki arkamdan birisi geçti ya da gözümü açtığımda birisini göreceğim” benzeri korkularla başvurmaları sonucunda bu yazıyı yazmaya karar verdim. Hayal görme, hastalık belirtisi de olabilir ancak sağlıklı insanlar da hayal görebilir ya da ses işitebilir. Bu bir akıl hastalığının belirtisi değildir.

Şizofreni hastalığının temel belirtilerinden biri olan ses duyma ve görüntü görme durumu özellikle takıntılı insanlarda karşımıza çıkmakta ve “Acaba sesler mi duyuyorum?” kaygısı nedeniyle korku hissetmektedirler. İnsanın “Sanki duydum” ya da “Sanki gördüm” diye ifade ettiği durumların dışında bir de sahiden bir şeyler gördüğü durumlar vardır ki bu durumların uykuya dalarken veya uykudan uyanırken ortaya çıkması bir hastalık belirtisi sayılmayıp normalde de olabilmektedir.

Haberin Devamı

Bundan 1 ay önce başvuran 70’li yaşlarda bir hastam mutfakta iş yaparken eşinin tören kıyafetleri giyip rap rap rap içeri girdiğini ve bundan korku duyduğunu söyleyip bana başvurmuştu. Herhangi bir şizorfenik belirtisi olmadığı için bunun beynin temporal bölgesinden kaynaklanabileceğini söyleyip bunu ortaya çıkarabilmek için magnetik rezonans tetkiki ve bir de beyin elektrosu istemiştim. Bir hafta sonra getirdiği test sonuçlarında gerek beyin elektrosunda gerekse MR’da bozukluk çıktığı için bunlara yönelik ilaç verdim. İlaçları kullanmaya başladıktan sonra bir daha böyle bir şey yaşamadığını söyledi. Gördüğü hayallerin dışında tamamen normal olan danışanımın “Bu görüntü gitti gitmesine ama ya yine gelirse” korkusu hala devam ediyor. Bunu görmediğinde artık daha çok inanacak ama bu da zaman alacak diye düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları