Hamilelikte psikiyatrik sorunlar

Bu dönemde depresyon %10 oranında daha fazla görünüyor.

Haberin Devamı

HEM HORMONAL HEM RUHSAL DEĞİŞİM YAŞANIYOR

Hamilelikte ruhsal sorunlar diğer dönemlere göre daha çok karşımıza çıkmaktadır. Hamilelik dönemi sadece hormonal değişimlerin değil, hormonal değişimlere bağlı ruhsal değişimlerin de olduğu bir dönemdir. İstenerek hamile kalınıp kalınmamış olması, eşle ilgili sorunların varlığı, ekonomik sıkıntılar, hamilelik öncesi ruhsal sorunlar ve hamilelik yaşı bu sorunların ortaya çıkmasında etkilidir.

Hamilelikten önce olan takıntılar varsa artabilir, depresyon yoksa ortaya çıkabilir. Eşle ilgili sorunlar, ekonomik sıkıntılar, çocuğum doğduğunda onu nasıl yetiştireceğim kaygılarını ortaya çıkarmaktadır. Çocuğun sağlıklı olup olmayacağı, daha önce doğum yapmadıysa doğum yaparken çok ağrı çekecek miyim, çocuğumu doğurabilecek miyim, ya çocuğumu doğuramazsam düşünceleri hamile kadınların önemli kaygılarıdır. 

Hamilelikte psikiyatrik sorunlar

BU DÖNEMDE DEPRESYON %10 ORANINDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜR

Kaygı bozukluğu bu nedenle hamilelikte oldukça yüksek seviyelerdedir. Özellikle çocuğun sakat olup olmayacağı, doğurduğunda nasıl bakabileceği kaygıları yoğunlaşabilmektedir. Depresyon da bu dönemde %10 oranında fazla görülebilmektedir. Hamileliğin erken dönemlerinde eşin ilgi ve sevgisine ihtiyaç artmakta, kendisini güçsüz ve yorgun hissedebilmekte, daha çok uykuya yönelebilmektedir. Hamilelik ilerledikçe kendisini çirkin hissedebilmekte, eşim beni beğenmeyecek korkuları öne çıkabilmektedir. Depresyon daha çok hamileliğin son dönemlerinde ve doğum sonrasında hormonal değişimlerle ortaya çıkabilmektedir. Bu dönemde yaşanan depresyonun belirtileri, ağlama isteği, tahammülsüzlük, iştahsızlık, aşırı yorgunluk, değersizlik hissi, kendine zarar verme düşüncesi ile ortaya çıkabilmektedir. 

Hamilelikte psikiyatrik sorunlar

MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ

Kaygı bozukluğu ve depresyon hamilelikte tedavi edilmesi gereken durumlardır. Hafif oldukları durumlarda terapi ile üstesinden gelinebilirken daha ağır oldukları durumlarda gerek anneye gerekse bebeğe zarar verebilmekte, stres hormonları anne kanıyla çocuğa geçerek onda huzursuzluk ve aşırı hareketlenme yapabilmektedir. Hamilelikte ilaç kullanamama korkusu, ben kötü olursa ne yapacağım düşüncesi bu durumu daha zor hale sokabilmektedir. Hamilelik döneminde psikiyatrist tarafından seçilen ilaçların kullanılması bu sorunların aşılmasına yardımcı olacaktır. Psikiyatristin yazması dışında verilen psikiyatri ilaçları kullanılmamalıdır. Bunlar bebeğe zarar verebilir. Hamilelikte kullan ilaçlar bu dönemin daha kolay atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları