Gençlerde popülerlik

Aslında popülerlik kavramı gençlerin kendilerini nasıl gördükleri ile de ilgili bir kavram.

Haberin Devamı

Popülerlik kavramı günümüzde gençler arasında çok yaygın bir kavram. “Popüler bir genç nasıl olur?” dediğimde arkadaşları tarafından sevilen, beğenilen, yanında olmak istenilen, erkekse yakışıklı ve sportif; kızsa güzel ve bakımlı olan gençleri tarif ediyorlar. Bazı gençler yukarda bahsedilen özelliklere sahip oldukları halde kendilerini popüler görmüyorlar çünkü bir kişinin popüler olabilmesi için çevrenin de bu popülerliği onaylaması gerekiyor. Kişi kendi başına popüler olamadığı gibi popüler bir grubun üyesi olmadan da popülerliği tescil edilmemiş oluyor.

“Popüler grup nasıl olur?” diye sorduğumda ise bir ara gelmiş grubun hepsinin aynı özellikleri taşımasa bile etrafta popüler olarak bilinen, onların arasında olmak istenen, onlar gibi giyinip, onlar gibi davranılan ve grubun özelliklerini taşıyan gençlerin popüler grubu oluşturduğu anlatılıyor. Bu nedenle kendisini çok çirkin bulan bir kız da eğer o grubun içinde ise popüler olarak kabul edilebiliyor. Aslında popülerlik kavramı gençlerin kendilerini nasıl gördükleri ile de ilgili bir kavram. Kendini güvenen, kendisini bir takım özelliklerinden dolayı farklı gören ve çevresindekilerin ilgisini çeken kişiler de popüler kişiler olabiliyor. Ancak bir grupta popüler olan kişiler farklı ortamlarda popüler olmayabiliyor da. Örneğin bir yüzme takımı oyuncusu kendi takımında popüler iken okulda çok popüler olmayabiliyor. Bunlar farklı ortamlardaki kişilerin iletişimine de bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Genel olarak popüler gençler nasıl oluyor diye baktığımızda ilk akla gelen konuşkan, sosyal, öz güveni yüksek, kendine bakan kız ve erkekler. Erkeklerin daha bakımlı ve fit olduğu, kızların ise daha ince, bakımlı olduğu, gerçek marka olmasa bile marka bulup giydiği bu gruplar bir araya geldiklerinde birbirlerini kabullenip sağlam bir beraberlik gösterebiliyorlar. Zaman zaman gruptan kopmalar olsa da yine bir araya gelebiliyorlar. Kendi içlerine kapanmadıkları gibi eğlenmeyi seven, gezen, aileden izin problemi olmadan bir takım faaliyetlere katılabilen gençler olabiliyorlar. Her zaman çok olmasa da sosyo-ekonomik düzeyleri biraz daha iyi olup pek para sıkıntısı çekmeyen, para sıkıntısı varsa da bunu çok kafaya takmayan gençler oluyorlar. Kendilerine olan güvenleri ile başka insanların gelip akıl danıştıkları, sıkıştıkları zaman yanlarında olduğunu bildikleri insanlar olarak bulundukları ortamda da sevilen kişiler oluyorlar.

Haberin Devamı

Popüler olmayan gençler ise kendilerini popüler hale getirmeye çalışıp beceremedikleri zaman popüler grubun üyeleri ile bir arada olmanın yollarını aramakta onlarla birlikte olmayı kazanç olarak görmektedirler. Sonuçta Shakespeare’in sözünü gençlere uyarlarsak “ Popüler olmak ya da olmamak, bütün mesele burda” diyebiliriz…

Yazarın Tüm Yazıları