Dikkatiniz görsel mi, işitsel mi?

Her insanın çocukluktan itibaren fark edip kullandığı yönü farklı olup kimi görsel yönden kendini geliştirip öğrenmek için daha çok görselleri kullanır, kimi ise işitsel algılarını kullanmakta ve dinleyerek öğrenmeyi tercih etmektedir.

Haberin Devamı

Her insanın kendi hakkında ortalama bir fikri vardır. “Ben görsel olarak öğreniyorum” ya da “İşitsel olarak öğreniyorum”” diyerek kendilerini ifade ederler ama bunu yeterince doğru biliyor ve kullanabiliyorlar mı?

Her insanın çocukluktan itibaren fark edip kullandığı yönü farklı olup kimi görsel yönden kendini geliştirip öğrenmek için daha çok görselleri kullanır, kimi ise işitsel algılarını kullanmakta ve dinleyerek öğrenmeyi tercih etmektedir. Bu durum bir süre sonra alışkanlık haline gelmekte örneğin kimisi öğrenmek için kitap okumaya yönlenirken kimisi de tek bir kerelik şansının olduğunu bilerek öğretmeni can kulağı ile dinlemekte ve ondan öğrendiğiyle sınavlarda başarılı olmaktadır.

Bu durum lise düzeyine kadar gitmekte ancak dinleyerek öğrenenler sadece dinleme yetmediği zaman öğrenememekte aynı şekilde görerek öğrenenler de yeterince dinleyemediklerinde başarıları düşmektedir.

Haberin Devamı

Görsel ve işitsel ağırlıklı yönümüzü öğrenmek, güçlü olanı daha iyiye getirirken, eksik olanı da güçlendirmek, kişisel kapasiteyi yukarılara taşıyacaktır. Bu erişkinler için önemli olduğu gibi öğrenciler için de yaşamsal bir önem taşımaktadır. Çünkü zaten derslerden sıkılıp çalışmak istemedikleri gibi bir de kendilerini derse veremedikleri zaman ders çalışmak onlar için kabus haline gelmekte ve ders lafı duyduklarında karınlarına ağrı girmektedir. Bunu engellemenin en iyi yolu onların görsel mi yoksa işitsel mi öğrendiklerini tespit edip buna göre plan yapmak ve eksik olan yönlerini geliştirmektir.

Görsel algılaması yüksek bir çocuğun işitsel algılaması düşük olduğunda dersleri dinlese de anlamakta zorlanacak, derslerde sıkılacak, özellikle sözel derslerde başarısız olacaktır. Kimi zaman bizi dinlemiyormuş gibi görünüp, bir sorduğunu bir kere daha soracak ve söylediklerimizi de çabucak unutacaktır. Aynı şekilde işitsel algısı yüksek olan bir çocuk da dinlediklerini iyi öğrenirken gördüklerini çabuk unutacak, okudukları aklında kalmayacak, sınavlarda basit hatalar yapacak, “Ben bunu nasıl böyle okumuşum” diyerek hayıflanacaktır.

Haberin Devamı

Bütün bunları engellemenin en iyi yolu çocuklarımızın dikkatinin görsel mi işitsel mi olduğunu gösterecek testler yaptırıp bu testlerin sonucuna göre onların eksik yönlerini geliştirmektir. Eksikleri büyük oranda değilse bunu sadece daha çok okuma ya da işitme egzersizleri ile yapmak mümkün olurken daha büyük oranda olduğunda ise eksikliğin hangisinde olduğuna bakarak görsel ya da işitsel algı geliştirici yöntemlerden faydalanma yoluna gidilmelidir. Yaz tatilinin bunun için iyi bir zaman olduğuna inanıyorum.

DİKKAT VE DÜŞÜNCE GÜCÜNÜ ARTIRICI ÖZELLİĞİ İLE ÖZELLİKLE SINAV DÖNEMLERİNDE BOLCA TÜKETİLMESİ GEREKEN BALIĞI SOFRALARINIZDAN EKSİK ETMEYİN. SUSAMLI SOMON BALIĞI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Yazarın Tüm Yazıları