Dikkati artırmak için neler yapılmalı?

Dikkati artırmak için yapılması gereken ilk iş, dikkati azaltacak tavır ve davranışlardan kaçınmaktır.

Haberin Devamı

Dikkati artırmak için yapılması gereken ilk iş, dikkati azaltacak tavır ve davranışlardan kaçınmaktır. Bu tutumların başlıcaları; uykusuzluk, açlık, aşırı yorgunluk ve sinirlilik halleridir. İsteksizlik ve ilgisizlik ile birlikte ortamın karışıklığı ve uyaranların çokluğunun dikkati azaltacağı unutulmamalıdır.

Dikkat, aktif bir yaşantıdır. Kendimizi salıverdiğimizde dikkatimiz de salınacak ve biz dikkatsizlik yaşamaya başlayacağız. Bu nedenle dikkati artırmak için önce dikkat etmeye çaba göstermeli ve dikkatimizin dağıldığını anladığımız anda dikkatimizi toplamak için ara vermeli, sonra tekrar geri dönmeliyiz. Bir konu üzerine çalışıyorsak, yolda araba sürüyor ya da dikkat gerektiren bir işi yapıyorsak, dikkatimizi toparladıktan sonra işe geri dönmek dikkati artırmaya yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Her insanın dikkat süresinin de farklı olduğu unutulmamalı, dikkatimizin ne zaman dağıldığını tespit etmeli ve bu duruma için önlemler almalıyız. Dikkatin çok uzun süre aktif olarak devam etmeyeceğini bilmek ve hangi durumların dikkatimizi dağıttığını fark etmek de dikkatimizi toparlamak için bize ipucu gösterecektir. Dersini televizyonun karşısında çalışan bir öğrenci gibi “Benim dikkatim dağılmaz” diyerek kendimizi kandırmamalı, özellikle araba kullanıyorsak 2 saatte bir araba sürmeyi bırakarak zihnimizi tazelemeli, daha sonra araba kullanmaya devam etmeliyiz. Ara verdiğimiz zamanlar gözlerimizi kapayıp beyaz bir sinema perdesi düşünerek onun üstüne odaklanmalı ve perdenin üzerine gelen düşünceleri atmaya çalışarak dikkatimizi yoğunlaştırmayı sağlamalıyız.
Bizim dışımızdakilerin, örneğin çocuklarımızın dikkatini artırmak için ise onları sürekli ders çalışmaları için zorlamamalı, çalışamadıkları zaman 5-10 dakika ara vermelerine müsaade etmeliyiz. Okuldan geldiklerinde “Dersini bitir de ne yapmak istersen o zaman yap” ya da “Dersin bitmeden dışarı çıkamazsın” diyerek isteksiz çalışmalarına neden olmamalıyız. Sınavlarda yarım saatte bir, 1 dakika ara vermeleri gerektiğini söylemeli, sınavdan bir gece önce uykusuzluktan sağa sola dönmelerini engellemeliyiz. Bunların yanında bir gazete ya da dergi fotoğrafına 5 saniye bakıp sonra gözlerini kapayarak bunu hatırlamalarını isteyerek görsel dikkatlerini artırmaya; arka arkaya birbirinden bağlantısız 7 kelime söyleyerek bunları tekrar etmelerini isteyerek işitsel dikkatlerini artırmalıyız.

Haberin Devamı

Tüm bu anlattıklarımı yaptığınız halde yine de dikkatsizlikler oluyorsa o zaman bir psikiyatrist ya da psikologa başvurup, test yaptırarak çocuğunuzun bir dikkat sorunu olup olmadığını öğrenmelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları