Dikkat ilaçları bağımlılık yapar mı?

Çocuklarının dikkat eksikliği nedeniyle bana başvuran ailelerin en çok kaygılandıkları konuların başında bu ilaçların bağımlılık yapıp yapmayacağı geliyor.

Haberin Devamı

Dikkat arttırmak için alınan ilaçlar bağımlılık yapmaz. Bugüne kadar “Ben dikkat ilacı kullanıyordum ama doktor kesti, bu ilaç olmadan yapamıyorum, ne olur yazın” diyen bir genç görmedim. Görmediğim gibi tıbbi yayınlarda da bu ilaçların bağımlılık yaptığına dair bir yazı okumadım.

Ne yazık ki bana çocuklarının dikkat eksikliği nedeniyle başvuran ailelerin en çok kaygılandıkları konuların başında bu ilaçların bağımlılık yapıp yapmayacağı geliyor. Hatta büyük bir kısmı da “Doktora gidersem bu ilaçlardan verir ve bu ilaçlar alışkanlık yapar. Çocuğuma istemeden zarar veririm” korkusu olduğu için baştan doktora da gelmiyorlar.

Öncelikle bu ilaçların doktor kontrolünde kullanıldığı zaman hiçbir şekilde ne bağımlılık ne de alışkanlık yapmadığını belirtmek istiyorum. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalarda bu ilaçları kullanmayan fakat dikkat eksikliği ve hiperaktivite nedeniyle yoğun olarak sıkılan çocukların, içlerinde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle, kendileri gibi okulu sevmeyen, okula gitmek istemeyen çocuklarla birlikte uyuşturuculara yöneldikleri; çünkü bu durumdaki çocukların içlerindeki sıkıntıdan kurtulmak için uyuşturucuyu çare olarak gördükleri gözlenmiştir. Ancak bu sıkıntıları atmayı sağlayan dikkat arttırıcı ilaçların uyuşturucuya yöneltecek hiçbir yönü bulunmadığı gibi, öğrenciler ilacı kestiklerinin ertesi günü bile bu ilaçlara ihtiyaç duymamakta ve bu maddeleri aramamaktadırlar. Bu sebeple dikkat ilaçlarının alışkanlık yaptığı yönündeki düşünceler yanlış olup aileleri boşu boşuna korkutarak onların çocuklarına bu ilaçları kullandırmalarını engellemektedir. Maalesef bilinçsiz söylentiler doktorlar tarafından düzeltilmediği takdirde kültürel düzeyi yüksek aileler tarafından bile kabul görmekte ve bu da çocukların tedavisini olumsuz yönde etkilemektedir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak böyle söylentilere ya da uzmanlar tarafından yazılmamış yazılara itibar etmek yerine psikiyatristlerin bilgilerine başvurmak daha faydalı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları