Dikkat eksikliği tedavi edilmezse ne olur?

Ailelerin okul çağındaki çocuklarıyla ilgili en büyük kaygılarının başında dikkat eksikliği geliyor.

Haberin Devamı

Ailelerin okul çağındaki çocuklarıyla ilgili en büyük kaygılarının başında dikkat eksikliği geliyor. "Çocuğumda dikkat dağınıklığı var, derslerine dikkatini veremiyor, ders çalışamıyor; sınavlarda çok basit hatalar yapıyor; öğretmeni dalıp gittiğinden şikayet ediyor; bilgisayarın başından kalkmıyor” şeklinde şikayetlerle aslında dikkat eksikliği durumunda çocuklarının yaşadıklarını anlatıyorlar.

Aslında bütün bu şikayetlerde gözden kaçan bir durum var. Dikkat eksikliği olan çocuklar da dikkatini toplayabilir ama daha kısa sürelerde ve sevdikleri derslerde. Örneğin okulun rutin kısa süreli sınavlarında dikkatlerini toplayabilmekte ama büyük seçme sınavlarında ya da deneme sınavlarında dikkatlerini vermekte zorlanmaktadırlar. Bunun dışında sevdikleri öğretmenleri rahat ve dikkatlerini vererek dinlemekte ama sıkıcı buldukları öğretmenlerin derslerinde kopmaktadırlar. Bütün bunlar aslında dikkatlerinin olabildiğini ama kısa sürede azalıp kaybolduğunu göstermektedir. O yüzden de çocuklara “Bilgisayar ile aran nasıl?” diye sorduğumda aldığım cevap “Mükemmel” oluyor ama derslerini sorduğumda hemen yüzlerini ekşitip olumsuz cevap veriyorlar. Sonuçta çabuk sıkıldıkları için ders çalışmayı sevmiyorlar. Ama eğlenceli vakit geçirdikleri için televizyon ve bilgisayar ile araları iyi durumda. Derslerini bu kadar sevmemelerine rağmen dikkat eksikliği olan çocukların dersleri çok iyi olmasa da yine de tahmin edildiği kadar kötü olmuyor. Bir çocuğun ders notları birlerde, ikilerde geziyorsa dikkat eksikliği dışında bir sorun vardır. Tek başına dikkat eksikliği buna yol açmaz. Dersleri daha çok iyi ya da ortadır ama aileler bu durumdan memnun olmayıp “Benim çocuğum akıllı ama çalışmıyor, çalışsa çok daha iyi puanlar alacak” diye dert yanıyorlar. Doğru, bu çocuklar çoğunlukla zeka düzeyi iyi çocuklar ama ders çalışmayı sevmedikleri için çalışmak istemiyorlar.

Haberin Devamı

Sonuç olarak dikkat eksikliği olan çocuklar da okur, üniversite bitirir ama en çok iki konuda sıkıntı yaşarlar. Birincisi ders çalışmayı sevmedikleri için ders yüzü görmek istemezler, ders çalışmayı sevmezler ve bu yüzden notları çok yüksek olmadığı için kazanmak istedikleri iyi yerlere gitmeleri zorlaşır. Sınavlarda istedikleri puanları alamadıkları için de mutsuz olurlar. İkinci olarak da çalışıp istedikleri oranda başarılı olamadıkları için kendilerine olan güvenleri azalır. “Ben aptalım” diye düşünmeye başlarlar. Onlar düşünmese aileleri ya da arkadaşları düşünmeye başlar. “Sen aptal mısın, bu kadar çalıştığın halde başaramıyorsun” dedikleri zaman kendilerini aptal hissetmeye başlayabilirler. Bu iki durum, tedavi edilmeyen dikkat eksikliğinde ortaya çıkan en önemli iki sorundur. Özellikle öz güven eksikliği çocukların ileriki hayatlarında önemli olduğu için tedavi ettirip ettirmemeyi bir kere daha gözden geçirmek gerekir. Aynı şekilde hayat boyu öğrenmenin ve çalışmanın gerekli olduğu günümüz iş dünyasında başarı için çalışmayı sevmesinin önemli olduğu ve okuyup çalışmaktan nefret etmesinin bu başarıyı engelleyeceği de unutulmamalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları