Dikkat eksikliği ömür boyu mu sürer?

Çok büyük dikkat sorunu olmadıktan sonra dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda geçmekte, diğerleri de büyük oranda azalmakta.

Haberin Devamı

Çocuklarında dikkat eksikliği olan ailelerin, ilaç dendiği zaman en büyük korkuları bu ilaçları ömür boyu kullanmak zorunda kalma ihtimalidir. Aileler böyle bir ihtimal olduğunu düşünerek, çocuklarını doktora götürmek istemedikleri gibi verilen ilaçları da kullanmaktan kaçınıyorlar.

Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor. Ben bu durumu altını ıslatmaya benzetiyorum. Kimi çocuk 4 yaşından itibaren altını ıslatmayı bırakır, kimi çocuklar ise 10 yaşına geldiği halde altını ıslatmaya devam eder. Bu durumun nedeni idrar torbasının çıkışındaki sfinkterin subab görevini yerine getirmesinin biraz daha gecikmesidir ama sonunda nörolojik gelişim tamamlanmakta ve çocuklar altını ıslatmamaktadır. Benzer durum dikkat eksikliğinde de ortaya çıkmakta.

Haberin Devamı

Dikkat eksikliği olan çocukların beyinsel gelişimleri birçok yönden tamamlansa da görsel ya da işitsel dikkatlerinin koordinasyonu beyinde tamamlanmadığında dikkat sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu koordinasyon tamamlandığında ise sorun ortadan kalkmaktadır. Nasıl ki 30 yaşına geldiğinde altını ıslatan insan sayısı binde bir ise dikkat sorununu ömür boyu yaşayan insan sayısı da çok azalmaktadır. Bu yüzden çok ama çok büyük dikkat sorunu olmadıktan sonra dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda geçmekte diğerleri de büyük oranda azalmakta. Böylelikle bu çocukların uzun süreli ilaç kullanması gerekmemektedir.

İlaç dışı alternatif yöntemler de dikkat eksikliğinin şiddetine bağlı olarak kullanılmakta ve ailelerin ilaç konusundaki kaygılarını gidermekte yardımcı olmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları