Dikkat eksikliği neden kaynaklanır?

Yeni okul döneminde çocukların dikkat ile ilgili bir sorunları varsa mutlaka bir psikiyatrist tarafından araştırılmalıdır.

Haberin Devamı

Çocuklarda dikkat eksikliğine, dikkat eksikliği bozukluğunun yanı sıra başka etkenler de neden olabilir. Bunları tek tek ele alırsak;

  • Üstün yetenekli çocuklar dikkatlerini uzun süreli toplamakta zorluk çekerler. Çok çabuk öğrenip çok çabuk sıkıldıkları için dikkatlerini toplamaları zordur. Aynı şekilde sınavlarda sıkılır ve çok basit dikkat hataları yaparlar. En zor soruları çok rahat yaparken en basit sorularda inanılmaz hatalar yaparlar.
  • Zeka geriliği olanlar da dikkat hataları yapar ama bu çocukların hatalarının genel özelliği tüm sorularda hatalar yapmaları ve en basit sorularda da “Bu da yanlış yapılır mı?” dedirtecek kadar hata yapmalarıdır. Genel olarak ders başarıları düşüktür. Öğretmenleri sınıfta hayal kurduklarını söyler ve derse katılamadıklarından şikayet eder.Görme ve işitme sorunu olan çocuklar da aynı şekilde dikkatlerini toplamakta zorlanırlar.
  • Görme sorunu olanlar tahtayı yeterince göremedikleri ve tahtadaki sayı ve şekiller birbirine karıştığı için; işitsel sorunu olanlar ise işittiklerini birbirine karıştırdıkları için hatalar yaparlar. Böyle bir durumda temel sebep dikkat eksikliği bozukluğu olmasa da bu çocuklar dikkat hataları yaparlar. Çünkü dersleri tam olarak algılayamamaktadırlar.
  • Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar ise alexitimi denilen yazma bozukluklarında ya da acalculi denilen matematik öğrenme bozukluklarında dikkat hataları yaparlar. Yalnız onların yaptıkları hataların diğerlerinden farkı sadece sorun olan kısım ile ilgili hatalar yapmalarıdır, örneğin alexitimide yazma ya da okumada, acalculide ise matematik işlemlerinde hatalar yaparlar.Kansızlık olarak da adlandırılan anemi bozukluğu yaşayan çocukların da dikkatlerini toplamaları zordur.
  • Kansızlık nedeniyle yaşadıkları bedensel sorunlar dersleri algılamalarını bozduğu gibi dikkatlerini de engeller. Tanı konmamış epilepsi hastaları, özellikle petit mall epilepsi denilen dalma nöbetleri de dikkat eksikliğine ve genel olarak derslerin bozulmasına yol açar. Tanı konup düzeltilmediyse dikkat eksikliği olarak devam eder.  

Sonuç olarak yeni okul döneminde çocukların dikkat ile ilgili bir sorunları varsa mutlaka bir psikiyatrist tarafından araştırılmalı, gerekirse tetkikler yapılmalı ona göre dikkat eksikliğinin tedavisi yönünden öğrenciler ve aileler yönlendirilmelidir. Yoksa dikkat eksikliği sürer ve çocuklarımızın onların başarılarını düşürür.  

Yazarın Tüm Yazıları