Derslerim kötü olsa beni sever misiniz?

Çocuklarımızla ilişkilerimiz ne yazık ki derslerinin ötesine gitmiyor.

Haberin Devamı

Çocuklarımızla ilişkilerimiz ne yazık ki derslerinin ötesine gitmiyor. Sürekli onlara ders çalışmalarını söylüyor, çalışmadıklarında kızıyor, öfkeleniyor ve tepki gösteriyoruz. O yüzden çocuğumuz bize ‘’Derslerim kötü olsa beni sever misiniz?’’ diye sorduğunda “ Öyle şey olur mu, sen benim çocuğumsun tabii ki seni severim” diyen anne-babaların kaçı bunu söylediğinde çocukları için inandırıcı oluyor. Oturup bir düşünmek lazım.

Bana gelen ya da ailelerinin ders çalışmıyor diye getirdikleri çocuk ve gençler, eve geldiklerinde annelerinin sorduğu tek şeyin dersleri olduğunu “Derslerin nasıl geçti, yazılın belli oldu mu, yazılıda heyecanlandın mı?” sorularının dışında bir kere olsun ‘’Nasılsın, ne yaptın?’’ diye sormadıklarını söyleyip bundan şikayet ediyorlar. Öyle olduğunda da çok fazla konuşmuyor, sorulan soruları geçiştiriyor, annenin gözüne görünmeden ve çok fazla laf işitmeden kendilerini odalarına atmanın yolunu arıyorlar. Bu da aile ile aralarındaki ilişkilerin kopmasına, kopmasa bile iyice azalmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

Dersleri kötü gittiğinde üzerindeki baskı daha da çok artıyor. Artık sadece eve geldiğinde dersleri soran anneler, artık her gün okula taşınıp derslerinin peşine düşmeye başlıyor. Bu durumda göz ardı ettiğimiz en önemli konu; motivasyonun ne kadar önemli olduğu ve kendilerini bize yakın hissetmeyen çocuklarımızla ortak tek konumuzun dersler olması. Böyle olduğu zaman çocuk, anne-babanın sevgisini kazanmak için daha çok çalışmaya gayret ediyor, başaramadıkları ya da yapmak istemediklerinde ise onların kendilerini sevmediklerini ve sevmeyeceklerini düşünüyorlar.

Anne-babaların davranışlarına baktığımızda çocuklarımızın bu düşüncelerinde tamamen haksız olduklarını söylemek çok gerçekçi değil. Bilgisayarına el konulan, el konulmasa da kısıtlanan, televizyonun karşısında gördüğümüzde “ Hadi dersine’’ dediğimiz, ağzımızı açtığımızda ders dışında bir şey söylemediğimiz, dersleri iyiyse sevindiğimiz, kötü olduğunda endişelendiğimiz çocuklarımızın aklına gelen tek şey ‘’Beni sevmeleri derslerimin iyi olmasına bağlı. Derslerim iyi olmazsa beni sevmeyecekler’’ düşüncesi oluyor.

Haberin Devamı

Çocuklarımızı bu düşüncelerden uzaklaştırmalı, onları çocuğumuz oldukları için sevdiğimizi göstermeli, her şeyi derslerine bağlamamalıyız. Bunu yaparsak aramız daha iyi olduğu gibi derslerine de daha motive olacaklardır.

Yazarın Tüm Yazıları