Ders notları kötüyse

Notlar kötüyse ya da beklentiyi karşılamıyorsa yapılması gereken nedir?

Haberin Devamı

Bugün öğrenciler karnelerini alıp sömestir tatiline giriyorlar. Çoğu da karnelerini almadan önce artık e-karneden notlarını öğreniyor. Peki notlar kötüyse ya da beklentiyi karşılamıyorsa yapılması gereken nedir? Herkesin aklına ilk gelen cümleler “Çocuğum ders çalışmıyor. Bilgisayarla çok oynuyor. Yeterince gayret etmiyor”. Peki gerçekten öyle mi? Notları iyi olan öğrenciler ile iyi olmayan öğrenciler arasındaki yegane fark ders çalışma konusunda mı? 

Dikkat eksikliği nedeniyle çalışamayan, çalışsa da başarılı olamayan, sınav kaygısı yaşayan ve ailevi nedenlerle kendisini bir türlü derslerine veremeyen öğrenciler ne ders çalışabilmekte ne de çalıştığı dersle başarılı olabilmektedir. Bu nedenle dersleri kötü olduğunda hemen ön yargılarla onları “Çalışmıyorsun” diyerek suçlamak yerine öncelikle neden çalışamadığını, çalışsa da neden yapamadığını ya da başarısız olduğunu öğrenmek gerekir. Bu nedenle bana göre ders notları bir sonuç değil başlangıçtır. Nerede hata olduğunu, nelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşündürüyorsa bu notlar işe yarar, yoksa çocuğumuza kızarız, ona bir sürü laf ederiz, gelecek dönem aynı sonuçlar belki bir iki farklılıkla gene gelir. Sorun ortadan kalkmaz.

Haberin Devamı

Sorunu ortadan kaldırmak için öğretmenin, ailenin, rehber öğretmenin, gerekirse psikiyatrist ve psikoloğun takım halinde çalışması gerekir. Çünkü insan biyo, psiko, sosyal bir varlıktır. Arkadaşları alay etti diye değil ders çalışmak, okula bilen gitmek istemeyen çocukları görüyorum.

Aynı şekilde 5 dakika dersin başında oturamadığı halde ailesi kızdığı için çalışamadığı halde dersin başında sürünen öğrencilerden, evdeki tartışma ve gürültülerden dolayı konsantre olamadığı için çalıştığını anlamayan öğrencilere kadar geniş yelpazede bir çözüm bulunmadığında sorun katlanarak artacak ve daha farklı sonuçlar ortaya çıkmayacaktır.

Sonuç olarak karne notları kötüyse bundan ders çıkarmak ve bir daha yaşanmaması için önlem almak yapılacak en akıllı davranış olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları