Çocuklarımızın Zekasını Nasıl Arttırabiliriz?

Ben de dahil bir çok anne babanın temel kaygısı "Çocuğumun zekasını kullanabiliyor muyum, onun kişisel gelişimini yeterince sağlayabiliyor muyum, onu nerelere göndersem, hangi oyuncakları alsam, hangi spora versem zekasını daha iyi kullanabilir?" gibi kaf

Haberin Devamı

Bugüne kadar yazdığım yazıların içinde en çok okunan, en çok sayıda yorum yapılan bir yazı olması nedediyle  “ Çocukların zekası artar mı? başlıklı yazım, bu konunun ne kadar önemli olduğunu ve daha fazla ele alınması gerektiğini düşündürdü bana. Bu nedenle bu yazımı yazıyorum.

Ben de dahil bir çok anne babanın temel kaygısı "Çocuğumun zekasını kullanabiliyor muyum, onun kişisel gelişimini yeterince sağlayabiliyor muyum, onu nerelere göndersem, hangi oyuncakları alsam, hangi spora versem zekasını daha iyi kullanabilir?" gibi kafalarda beliren sorulardır.

Bu arada yavaş yavaş da kanıtlanmaya başlanan ( Pazar günü Hürriyet gazetesini okuyanların dikkatini çekmiştir) bilgisayar oyunlarının çocuklarının zihinsel gelişimini engellediği yolundaki haberler, bu konuda kaygılarımızı arttırmakta, hatta Amerikalı'ların deyimiyle 'Aptal kutusu' olarak adlandırılan televizyonun başında geçirilen saatler çocuklarımızın çok daha iyiye yönlenebilecek olan zihinsel kapasitelerini sınırlamakta ve onların gelişimlerini engellemektedir.

Haberin Devamı

Ne yapılması gerektiği konusunda şahsi düşüncem, öncelikle zihinsel gelişimi azaltan etkenlerin engellenmesi, arttıranların ise desteklenmesi yönündedir.

Örneğin televizyon ve bilgisayar başında geçirilen saatlerin yasaklanmasa bile sınırlandırılması, tatil de dahil günde 2'şer saatten fazla olmasına sınır getirilmesi, bunun yerine özellikle arkadaşları ile birlikte zaman geçirmesinin sağlanması, hergün spor yapmaya yönlendirilmesi, zihin geliştirici oyunlar oynaması, örneğin hafıza tekniklerini arttıran oyunlar, el becerilerini arttıran oyun hamurundan küçük heykellerin yapılması, birlikte hayal dünyasını geliştirecek oyunlar (4-5 nesnenin adı verilerek bunların aynı resmin içinde kullanılması, bir konu vererek onunla ilgili bir öykü anlatılması, günlük eşyaların başka ne amaçlarla kullanılabileceği yönünde akıl yürütülmesi gibi) birlikte ve ayrı yapılabilecek etkinlikler olup bunlar en basit anlamda yapılabilecek olanlardır.

Bunların dışında eğitmenlerin, psikolog ve psikiyatristlerin saptadıkları beynin az kullanılan taraflarının güçlendirilmesi, çoklu zekayı kuvvetlendirecek tekniklerin kullanılması da zekayı kuvvetlendirecek diğer yöntemlerdir.

Haberin Devamı

Ezbercilikten kaçınarak okuduklarını anlayarak çalışmasını sağlamak, sorduğu sorular ne kadar aptalca da olsa yargılamamak, söylediklerine önem vermek ve anlamaya çalışmak, hata yaptığı zaman büyük tepkiler vermemek onun öz güvenini arttıracak ve kendisini, dolayısıyla zekasını daha iyi ortaya koymasını sağlayacaktır.

Bu konuya ileriki zamanlarda yine değineceğiz.  Sizlerin de yorumlarınızı bekliyor özellikle ele almamı istediğiniz konularda beni yönlendirmenizi istiyorum.

Yazarın Tüm Yazıları