Çocuklarımızın Kapasitesini Arttırmak İçin…

Çocuklarımızın kapasitesini arttırmak için önce mutlu ve huzurlu bir ortam yaratmamız gerekir. Mutlu ve huzurlu olmayan çocuğumuzu dünyanın en iyi okullarına da göndersek, en büyük fırsatları da sağlasak bir işe yaramayacaktır.

Haberin Devamı

Çocuklarımızın kapasitesini arttırmak için önce mutlu ve huzurlu bir ortam yaratmamız gerekir. Mutlu ve huzurlu olmayan çocuğumuzu dünyanın en iyi okullarına da göndersek, en büyük fırsatları da sağlasak bir işe yaramayacaktır. Bu yüzden çocuklarımızın zihinsel ve bedensel kapasitelerini arttırabilmek için öncelikle onlara sağlıklı bir ortam yaratmak durumundayız.

Anne ve babanın evlilikleri yolunda gitmeyebilir  ya da anlaşamayabilir ama bu anlaşmazlıkları  çocuklara yansıtmak, her şey bittiği halde "Sadece çocuğum ya da çocuklarım için bu evliliği sürdürüyorum" denilen evliliklerin bir kez daha gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.

Her olaya sinirli, stresli yaklaşıyor, kızıyor sonra pişman oluyorsak onların da dengesini bozup, nasıl davranacaklarını şaşırmış insanlar haline gelmelerine neden oluyoruz. Her şeyi onun adına düşündüğümüzü, en doğru kararları verdiğimizi düşünsek bile onun kişiliğini işin içine katmıyorsak güvensiz, kendine ait fikri olmayan, olsa da bunu ortaya koyamayan bir insan olacaktır. Bunun yerine onun fikirlerini de alıp birlikte demokratik kararlar veriyor ve bu kararları birlikte uyguluyorsak o zaman çok daha kararlı ve tutarlı bir insan olacaktır.

Haberin Devamı

Bilen olduğu kadar hatta çok daha önemlisi merak eden araştıran çocuklar, gelecek yaşantılarında bilgilerini arttırmayı her şeyden önemlisi bu bilgileri kullanmayı öğrenecektir. "Bunlar senin işine yarayacak, mutlaka öğrenmelisin" dediğimiz konuları nasıl kullanabileceğini göstermiyorsak o da bunları kullanmayı öğrenemeyecek, hayat boyu ezberlediklerinin çoğunu da unutup işine yaramayan bir sürü bilgi ile donanmış durumda gezecektir. Birlikte araştırıyor, soruyor, öğreniyorsak, "Ben bilmiyor olabilirim ama seninle araştırırım" diyorsak çocuğumuza en büyük iyiliği yapıyor onun kapasitesini arttırma yolunda işbirliği içinde oluyoruzdur.

Sonuç olarak çocuklarımızın kapasitesini sadece zihinsel kapasite olarak almamak gerekir. Öz güvenli bir ruhsal kapasite ile desteklenen zihinsel kapasitenin yapabileceklerinin sonu yoktur. Ama her şeyden önemlisi mutlu, güzel ilişkiler kuran, kendisine ve çevresine güvenen çocuklar yetiştirmektir. Yoksa cevabı bildiği halde sınıfta kalkıp bildiğini aktaramayan çocuklarımız olur. Tüm bunlardan  kaçınmalıyız.

Haberin Devamı

İleriki zamanlarda yine bu konuya değineceğim ama katkılarınızı, görüş ve önerileriniz bekliyorum. 

Yazarın Tüm Yazıları