Çocuklarımızı bilgisayardan nasıl kurtarırız?

Bilgisayarı doğru kullanma alışkanlığı edinir, spor yapar, arkadaşları ile zaman geçirirse hiç korkmayın.

Haberin Devamı

Çocuklarımızın bilgisayar ile zaman geçirmeleri güzel ama bilgisayarın tüm zamanlarını alması kötü.

"Yapacak bir şeyim yok" diyerek akşama kadar bilgisayarın başında oturmalarına engel olmalıyız. Çünkü bilgisayar bağımlılığı böyle başlıyor. Yavaş yavaş bilgisayar başında geçirdikleri saatler artıyor. Önce günün tamamını, sonrasında geceyi almaya başlıyor. Bir de bakıyoruz ki çocuğumuz öğlene kadar uyuyor. Öğlen kalkıyor biraz bir şeyler yiyor ve gece yarısına kadar uykusuz bir şekilde bilgisayarın başında oturmaya devam ediyor. Nasıl olsa evde gözümün önünde, hava sıcak bir yere gideceğine hiç olmazsa evde otursun diye düşünmeye başladığınız zaman iyice bilgisayar bağımlılığı pekişiyor.

ONA YENİ UĞRAŞLAR BULUN

Çocuğumuzu bilgisayar bağımlılığından kurtarmanın tek yolu ona yeni uğraşlar bulmaktır. Bilgisayar ile oynamadıkları zaman alternatifleri televizyon seyretmekse o zaman bilgisayar ile televizyon arasında geçen bir hayatları oluyor. Bunun yerine spor yapıyor, arkadaşları ile vakit geçiriyor, bilgisayara da günde bir iki saat zaman ayırıyorsa bu istenilen davranış biçimi haline geliyor. Böylelikle bilgisayar bağımlısı olmadan bilgisayar kullanma alışkanlığını öğrenmiş oluyorlar. Hatta yapabilirseniz günde yarım saat bile olsa, akşamları yatmadan önce kitap okuma alışkanlığını kazandırmanız gelişimleri açısından oldukça önemli.

Sonuç olarak çocuklarımızı bilgisayardan kurtarmanın başlıca yolu onu hiç bilgisayara kaptırmamaktır. Bilgisayarı doğru kullanma alışkanlığı edinir, spor yapar, arkadaşları ile zaman geçirirse hiç korkmayın. Ancak ona engel olamadığınızı fark ediyor, bilgisayardan vazgeçiremiyorsanız o zaman bir psikiyatrist ya da psikologdan yardım alın. Birlikte zamanını daha iyi kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları