Çocuklarımızdan boşanmıyoruz

Boşanmanın yükünü çocukların sırtına yüklemek yerine, bunu onlara en hafif şekilde yansıtmalı ve birbirimize ne kadar olumsuz duygularda beslesek besleyelim, bunu onlara göstermemeliyiz.

Haberin Devamı

Çocuklarımız adına yürüttüğümüz evliliklerimiz artık yürüyemez hale geldiğinde ayrılık kaçınılmaz oluyor.

Bugüne kadar takip ettiğim boşanmış olan danışanlarımdan da gözlemlediğim kadarıyla boşanma sonrasında en büyük sorunun çocukların psikolojisi olduğunu biliyorum. Boşanmadan önce çocuklar etkilenmesin diye onca özen gösterdiğimiz çocuklarımız boşanma sonrasında anne baba arasındaki çekişmelerin ortasında kalıyor ve bundan çok büyük oranda etkileniyorlar.

Her zaman şuna inanıyorum: Kötü giden bir evliliği yürütmektense sağlıklı ve dostça yapılan bir ayrılık çocuklar için daha iyidir. Maalesef insanlar boşanana kadar geçen süreçte birbirlerine karşı tüm iyi duygularını yitiriyorlarsa bu durum,  boşanma sonrasında çocuklara olumsuz olarak yansıyor.

Haberin Devamı

Anne, babayı çocuğunu göstermemekle cezalandırırken babalar da anneye karşı olan öfkelerini onu ve çocuğunu aramayarak ya da çocuğu aldığı zamanlar problem yaratarak ortaya koymaktadır. Bu ise çocukları gerçekten çok üzmekte, çocuklar tenis topu gibi anne baba arasında gidip gelmektedir. Bu durum ise o güne kadar gösterilen tüm özeni sıfırlamaktadır.

Bizler geçinemeyip boşanmış olabiliriz ama boşandıktan sonra anne annelik yapar, baba da babalığını sürdürürse çocuklarımız bu işten olabildiğince az etkilenir.

Anne, baba hakkında konuşur ve babayı kötülerse aslında babaya değil çocuğuna kötülük etmektedir. Onun baba kavramını olumsuz hale getirmekte, babasını sevmeyen, ona karşı öfkeli bir çocuk yetiştirmektedir. Aynı şekilde baba, hafta sonları ya da tatillerde çocuğu aldığında anne hakkında olumsuz sözler söylediğinde, boşanmanın suçunu annenin üstüne attığında, ya da tüm bunların dışında çocuğunu arayıp sormadığında, çocuklar çok olumsuz etkilenmektedir.

Sonuç olarak çocuklarımızdan boşanmıyoruz. Boşanmanın yükünü onların sırtına yüklemek yerine, bunu onlara en hafif şekilde yansıtmalı ve birbirimize ne kadar olumsuz duygularda beslersek besleyelim, bunu çocuklarımıza göstermemeliyiz. Önemli olan farklı zamanlarda anne ve baba ile birlikte olmaktır.

Haberin Devamı

Boşanmayı onlara bu şekilde yansıttığımızda, bir süre anneyle bir süre de babayla birlikte kalacaklarını, bunun dışında hayatlarının değişmeyeceğini söyler ve bunu uygularsak boşanmadan en az düzeyde etkileneceklerdir. Böyle olmadığında bizler sadece birbirimizden değil çocuklarımızdan da boşanmış olacağımız için gelecekte bizi asla affetmeyeceklerdir.

Yazarın Tüm Yazıları