Çocuklarımız kendi başına ders çalışabilir mi?

Çocuklar ve gençler kendi başına ders çalışabilir ama bu çalışmanın ne kadar verimli olduğu tartışılır. Onları dersin başına oturtabiliriz ama ders çalıştıramayız. Peki, bu durumda ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

Çocuklar ve gençler kendi başına ders çalışabilir ama bu çalışmanın ne kadar verimli olduğu tartışılır. Onları dersin başına oturtabiliriz ama ders çalıştıramayız. Dersin başına oturamadıkları gibi oturduklarında da çabuk sıkıldıkları için kendi başlarına ders çalışmaları zordur.

6-16 yaşlar arası gençler çabuk sıkılmakta, dersin başına zor oturmaktadır. Hele hele bir de dikkat eksikliği varsa o zaman bu durum iyice zor olmaktadır. Aileler çözüm olarak onunla birlikte dersin başına oturmakta, bir süre sonra hır-gür çıkmaktadır. Gün içinde iş hayatı ya da ev işleri ile sıkılan anne veya iş yerinin sorunlarını kafasında bitiremeden gelen zaten sıkılmış ve bunalmış bir babanın oturup çocuğunu ders çalıştırması mümkün değildir. Çalıştırır da bir süre sonra birbirlerini yerler. Çünkü gençlerin ara vermesine ya da biraz dinlenmesine çok izin vermezler. Tartışıyoruz diye peşini bıraktıklarında ise bu sefer gençler dersin başına oturmamakta ve giderek ders çalışma süreleri azalmaktadır.

Haberin Devamı

Kendi başlarına ya da aileleri ile ders çalışamayan çocuk ve gençler arkadaşları ile birlikte daha iyi çalışabilmektedir. Bunu da bir disiplin içinde yapamadıkları için bir süre sonra dersin yerini sohbet alabilmektedir.

Üniversite öğrencisi aklı başında bir ağabey ya da ablanın onları ders çalıştırdığı eğitim asistanlığı yönteminde ise bu çok daha kolay olmaktadır. Bu yöntemle çocuklarımız dersin başına daha kolay oturup, daha verimli ders çalışmaktadırlar. Kendi başına on dakika dersin başına oturamayan çocukların ve gençlerin eğitim asistanı ağabey ve ablaları ile saatlerce sıkılmadan ders çalıştığını görmüş bir insan olarak en ama en iyi yöntemin bu olduğuna inanıyorum. Gerek üniversite öğrencisi olup boş zamanlarını böyle değerlendiren asistanlar bu işten para kazanmakta, çocuklarımız güzelce ödevlerini ve ders tekrarlarını yapıp aileleri ile ilişkilerini bozmamaktalar. Denemekte fayda var diye düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları