Çocuklarda şizofreni görülür mü?

Çocuklarda şizofreni çok nadir olmakla birlikte gözlenebilmektedir. Çocukluk çağı şizofrenisi 5 yaşından sonra başlamakta ama başlamadan evvel bir takım belirtiler verebilmektedir.

Haberin Devamı

Çocuklarda şizofreni çok nadir olmakla birlikte gözlenebilmektedir. Çocukluk çağı şizofrenisi 5 yaşından sonra başlamakta ama başlamadan evvel bir takım belirtiler verebilmektedir. Çocukluk çağı şizofrenisine özel olmamakla birlikte emeklemede, yürümede, konuşmada gecikme, hayvanlara eziyet etme, kendi içine kapanma, el kol sallamaları, arkadaşlarından uzak durma davranışları izlenmektedir. Hastalık daha çok okul dönemi ile birlikte gözlenebilmekte, bu dönemde okula gitmek istememe, derslerde düşme, arkadaşlarından uzaklaşma, uyku bozuklukları, garip davranışlar, kendisi ile konuşan sesler duyma ile ortaya çıkabilmektedir. Ders başarısı düşmekte, okula gitmek istememekte, garip konuşma ve davranışlar göstermektedir.

Ailenin garip konuşuyor diyerek getirdiği 6 yaşında bir danışanım oyun parkına gittiğinde “Uslu çocuk ol, salıncağı başka çocuklara ver” diye bir ses duyduğunu, akşamları yatarken perdenin arkasından sakallı bir insanın kendisine baktığını ve bundan çok korktuğunu söylemişti. Resim yaptığında ise çizdiği çocukların el ve ayakları kuşlar gibi pençe şeklindeydi. Bu davranışlar bir süre sonra daha artmakta, çocukların söyledikleri anlaşılmamakta, banyo yapmak istememekte, kendilerine özen göstermemeye başlayabilmektedirler. Göz teması kurmamakta, odalarına kapanmakta, günlük hayat ile ilgilerini kesebilmektedirler. Bu durum çocukluk çağı otizmi ile karışabilmekte birlikte otizmin daha erken dönemlerde başladığı, günlük hayatta uzaklaşma bu düzeyde olmadığı unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Çocuklarında bu ya da buna benzer davranışlar olduğunda ailelerin ilk yapması gereken bir psikiyatriste başvurmaktır. İlaç tedavisi ile bu belirtiler gerilemekte, kaybolmasa bile günlük hayatı sürdürebilmeleri sağlanabilmekte, okul hayatına ve arkadaşlarının arasına dönebilmektedirler. Sadece ilaç tedavisi ile gidilmemesi, gerek ailenin gerekse çocuğun destekleyici terapi almaları gerekmektedir. Aile ne yapacağını bilemediği, çocuklar ise hayata uyum gösteremedikleri için bu terapi onların süreçle baş etmesinde faydalı olacaktır. Hastalık zaman zaman alevlenmeler gösterebilir ama mümkün olduğunca çocuğun yaşamdan kopmamasına gayret edilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları