Çocuklara model olma

Çocuklarımızı iyi yetiştirmek için onları sürekli olarak ikaz etmek, yaptıkları yanlışları düzeltmeye çalışmak ve her yaptığını kritirize ederek onları yanlışlardan uzak tutmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Çocuklarımızı iyi yetiştirmek için onları sürekli olarak ikaz etmek, yaptıkları yanlışları düzeltmeye çalışmak ve her yaptığını kritirize ederek onları yanlışlardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Ancak bu davranışlarımız onları doğru yöne yöneltmeye yetmiyor. Biz onları düzeltmeye çalıştıkça onlar da yaptıkları yanlışlara daha çok sarılıyorlar.

Günümüzde birçok annenin ortak derdi çocuklarınının televizyon başından kalkmamasıdır. Televizyon seyredilmeyen bir evde televizyon düşkünü olan bir genç görmedim ben. Aynı şekilde herkesin kitap okuduğu bir evde kitaba sırtını dönmüş bir çocuk da mümkün olmuyor. Yani aslında çocuklarımız söylenenlere değil yaptıklarımıza bakıyorlar. Biz kitap okuyorsak kitap okuyorlar, televizyon seyredersek televizyon seyrediyorlar, spor yaparsak da spor yapma alışkanlığı kazanıyorlar. Çünkü sonuçta bizi model alıyorlar. Bu yüzden onlara çok müdahale etmek yerine onların yapmasını istediğimiz davranışı biz yapalım ki onlara örnek olalım.  Yani görerek öğrensinler.

Haberin Devamı

Tabii ki zaman zaman istisnalar yaşanabilir. Biz ne kadar düzenli ve tertipliysek çocuklarımız bir o kadar pasaklı olup her şeyi bir kenara saçabiliyor. Ya da odasını toplamayabiliyor. Bu durumlarda ise "Ben bu kadar iyi ve doğru yapıyorum, o beni model almıyor, demek ki bu öneri yanlış" diye düşünebilirsiniz. Ancak bu durumda bir konuyu bizim ne kadar abarttığımız, çocuğumuzun üstüne ne kadar düştüğümüz, ne kadar müdahale ettiğimiz konusu da önem kazanmaktadır.

Çocuklara model olma

Onun çocuk ya da genç olduğunu unutmamak gerekir. Bizim kadar düzenli olmalarını, arkadaşlarının seyrettikleri dizileri biz seyretmiyoruz diye seyretmeyeceklerini, saatlerce kitap okumalarını beklemek de bu yüzden çok gerçekçi olmayacaktır.

Sonuç olarak çocuklarımıza doğru birer model olalım ama bizi dinlemiyorlar, bildiklerini okuyorsa bu durumun sadece bizim doğru model olamadığımızla ilişkili olmadığını bilelim. Model ile olan iletişimin eninde sonunda onların davranışlarını etkileyeceğini unutmayalım.

Yazarın Tüm Yazıları