Çocuklar tuvaletten neden korkar?

Tuvalet korkusu sadece psikologların, psikiyatristlerin değil kimi zaman çocuk doktorları ve çocuk cerrahlarının da içinde olduğu bir takımın müdahalesini gerektirmektedir.

Haberin Devamı

Çocukların tuvalet korkuları genellikle daha küçük yaşlarda ortaya çıkmaktadır. 3-4 yaşlarındaki çocuklar büyük abdestlerini tuvalete yapmak istememektedir. Büyük abdestlerini tuvalete yapmak istememelerinin altında yatan neden en büyük oranda makatlarındaki çatlaklardır. Kabızlık çeken, günlerce tuvalete gitmeyen çocukların makatlarında yırtıklar oluşmakta bu da ağrılı tuvalete neden olmaktadır. Böyle bir durumda klozete kakalarını yapmak yerine evde bir kenara çömelip kaka yapmayı tercih ederler. Ailelerin bu konudaki ısrarları da bir işe yaramamaktadır.

Çocuklar tuvaletten neden korkar

Tuvalet yaparken yaşadıkları acı nedeniyle tuvalete çıkmak istemeyen çocuklar ailelerini zor duruma düşürmektedir. Böyle bir durumda ilk yapılması gereken iş çocuk cerrahlarının muayene edip var olan çatlakları tedavi etmeleridir. Bunun için verilen kremlerin sürülmesi de çocuklarda problem olabilmektedir. Canları acıdığı için krem sürdürmek istememektedirler. Sürülen kremlerde kabızlık devam ettiğinde işe yaramamaktadır. Bu nedenle yiyeceklerin türlerinin değiştirilmesi, posa bırakan yiyecekler yemeleri gerekir. Kimi zaman da posa bırakan yiyecekleri yeseler bile günlerce tuvalete çıkmadıkları için sertleşen büyük abdestlerini yumuşatacak ilaçların kullanımı gerekebilmektedir. Böylelikle bağırsakları yumuşayacak, büyük abdestlerini acı çekmeden daha kolay yapabileceklerdir.

Haberin Devamı

Enkoprezis olarak adlandırılan altına kaka yapma, tuvalete yapmama durumu kimi zaman aileyi cezalandırmak için tuvalet yapmama ile başlasa da sonrasında makattaki çatlakların oluşması ile devam edebilmektedir. Çocukların tuvalet korkusu bu durum geçtikten sonra da devam edebilmektedir. Bu nedenle tuvalet korkusu sadece psikologların, psikiyatristlerin değil kimi zaman çocuk doktorları ve çocuk cerrahlarının da içinde olduğu bir takımın müdahalesini gerektirmektedir.

Tuvalet korkusunun psikolojik tedavisinde tekrar yavaş yavaş tuvalete alıştırma, günün belli zamanlarını kakası olmasa bile tuvalette oturtarak alışması sağlanmalıdır. Tedavideki gecikmeler sorunun büyümesine ve bağırsaklarda tembelliklere yol açacağından, tespit edildiğinde gecikmeden doktora başvurmak gerekebilir.

Yazarın Tüm Yazıları