Çocuklar tacize uğrarsa çığlık atmalı mı?

Yapılan araştırmalarda çocukların en çok tacize uğradıkları yaşların 3-5 yaş arası olduğu bulunmuş ve bu yaşlarda onları taciz edenlerin % 90’ı ise tanıdık kişiler.

Haberin Devamı

Evet, çocuklar tacize uğrarsa çığlık atmalı ama acaba çığlık atmaları gerektiğinin farkındalar mı? Çünkü yapılan araştırmalarda çocukların en çok tacize uğradıkları yaşların 3-5 yaş arası olduğu bulunmuş ve bu yaşlarda onları taciz edenlerin % 90’ı ise tanıdık kişiler.

5 yaşında bir çocuk düşünün, bahçede oynuyor. Amca oğlu geliyor ve “Annen bize geldi, seni de bize götürme mi istedi” diyor. Bu durumdaki bir çocuk çığlık mı atar yoksa amca oğlunun elini tutup onunla birlikte evlerine mi gider. Ya da çığlık atsa ne kadar çığlık atar? Ayrıca taciz eden insanlar canavar görünümünde olan insanlar değil, her gün evlerine giren çıkan, ona şeker, hediye alan, her zaman sarılıp öptüğü bir insansa bu çocuk ne kadar çığlık atıp kendini koruyabilir? Ayrıca tacizci insanlar her zaman cinsel sapması olan insanlar olmayıp o anda cinsel güdüleri ile çocuğa yaklaşıp “Nasıl olsa yakalanmam” diye düşünerek bu davranışı gerçekleştiren insanlar. Kısacası korkup çekineceğimiz bir insan profilinin olmayışı çocuklarımızı tacize açık bir hale getiriyor. Bu taciz gerçekleştikten sonra yapana en büyük cezalar da verilse çocuklarımızın hayatı mahvoluyor.

Haberin Devamı

Taciz ile ilgili durumlara baktığımızda % 80’ini 12 yaş altı çocuklar ve onlara tacizde bulunanların da yine %’80 i 18 yaş altı çocuklar olduğunu görüyoruz. Bu durumda yapılması gereken en önemli davranış çocuklarımıza göz kulak olmak, onları yalnız başlarına bırakıyorsak bile sık sık kontrol etmek ve kendilerinden büyük, özellikle erkek bir yakınımızın yanındalarsa hatta kendi yaşıtları olan erkek akraba ya da arkadaşları ile birliktelerse gözümüzün kulağımızın onlarda olmasıdır.

Çocuğumuz bir tacizden bahsediyorsa ciddiye almalı, araştırmalı ve daha sık gözümüzün önünde tutmalıyız. Çünkü taciz devamlı olmakta ve ortaya çıkmadığı zaman senelerce devam etmektedir. Bu yüzden de taciz konusunda en önemli önlem çocuklarımızı korumak; onlara kendi vücutlarının kendilerine ait olduğunu, ne kendilerine dokundurmalarını ne de başkalarına dokunmaları gerektiğini anlatmaktır. Eğer son zamanlarda çok sinirli oldularsa, sık sık cinsel içerikli oyunlar oynuyor, cinsel organlarına dokunuyor ya da başka çocukların cinsel organlarına dokunuyorlarsa o zaman cinsel davranışlarını gözden geçirmeli ve bir taciz olayı var mı yok mu araştırmalıyız.

Yazarın Tüm Yazıları