Çocuğunuzun kişiliğini geliştirmek için neler yapabilirsiniz?

Sadece ona karşı davranışlarımız değil, başka insanlara karşı davranışlarımız da çocuğumuzun davranışlarını belirler.

Haberin Devamı

Tabii ki çocuğumuzun kişiliği biz bir şey yapmasak bile gelişecektir ama önemli olan onun güçlü bir bir kişiliği olmasını sağlamaktır. Çocuğumuzun kişiliği 2-3 yaşından itibaren gelişmeye başlar. Onunla olan iletişimimiz, rol model oluşumuz, ona karşı tavır ve davranışlarımız kişiliğinin şekillenmesinde önem kazanacaktır.

Çocuklarımızın kişiliği bizimle ve çevresindeki insanlarla iletişim içinde şekillenecektir. İlk 3-4 yaşı birlikte geçirdiği aile büyüklerinin tavır ve davranışları önemlidir. Kişiliğine saygı gösterir ve büyük insan gibi davranırsak çok çabuk olgunlaşır, ve her yaşta yaşıtlarından daha olgun davranır. Sorduğu sorulara hemen cevap vermek yerine birlikte araştırırsak ve araştırmayı öğretirsek meraklı ve araştırıcı bir kişiliği olur.

Haberin Devamı

Özel hayatına saygı gösterirsek başka insanlara karşı saygılı olur. Sadece ona karşı davranışlarımız değil, bizim insanlara karşı davranışlarımız da çocuğumuzun davranışlarını belirler.

Örneğin insanlara karşı sabırlı ve anlayışlı davranıyorsak o da bizi taklit edecek, sakin ve anlayışlı davranışlar geliştirecektir. Çok çabuk öfke krizine kapılıyor ve ani tepkiler veriyorsak onun tepkileri de ani ve öfkeli tepkiler olacaktır. Bu yüzden çocuklarımızın kişiliğinin bizimle ve eşimizle olan ortak yaşantı ile belirleneceğini unutmamalıyız. Çocuğumuza karşı olan her davranışımızda, her sözümüzde dikkatli olmalıyız. Fiziksel ya da sözel şiddetten kaçınmalı, onu utandıracak davranışlardan uzak durmalıyız.

Sonuç olarak çocuklarımızın bizimle ve eşimizle olan iletişimleri onların kişiliğini oluşturacaktır. Olumlu kişilik özelliklerinin oluşması için söz ve davranışlarımıza dikkat etmeli ona iyi bir rol model olmalıyız. “Yedisinde neyse yetmişinde o “ sözünün belirttiği gibi kişiliğin baştan iyi oluşması önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları