Çocuğunuz yalnız yatamıyorsa...

Çocukların doğuklarından itibaren kendi yataklarında ve kendi odalarında yatmaları, orada yatmaya devam etmeleri, kişisel gelişimleri açısından çok önemlidir. Bu düzeni bozduğumuz zaman onları tekrar yataklarına yatırmamız çok kolay olmamaktadır.

Haberin Devamı

Anaokullarında yaptığımız söyleşilerde genelde hiç kimse çocuğunun yalnız yatmadığından şikayet etmez ama yaptığımız anketlerde her 10 çocuktan 7'sinin anne ve babasıyla yattığı sonucuna varıyoruz. Anne babayla yatmayanlar da sabahları onların yanında uyanıyor.

Çocuklarımızın yalnız yatıp yatmamalarında biz büyüklerin etkisinin çok fazla olduğuna inanıyorum.

Kışın "Üşümesin, üstü açılıp hasta olmasın" diyerek yanımıza aldığımız, yazın da "Yalnız yatmasın öpüp koklarım, özledim" diyerek beraber yattığımız çocuklarımızın kendi odalarına geçmeleri kolay kolay mümkün olmamaktadır. Bu durumu alışan çocuk "Beni sevmiyor musunuz, neden yanınıza yatırmıyorsunuz? diye sızlanarak vicdan sömürmeye başlıyor.

Çocukların doğuklarından itibaren kendi yataklarında ve kendi odalarında yatmaları, orada yatmaya devam etmeleri, kişisel gelişimleri açısından çok önemlidir. Bu düzeni bozduğumuz zaman onları tekrar yataklarına yatırmamız çok kolay olmamaktadır. Özellikle cinsel gelişimin yoğunlaştığı 5-8 yaşlar arasında kendi yataklarında yatmaları, aynı ya da farklı cinsten aile bireyleri ile aynı yatakta yatmaları onların gelişimleri yönünden sakınca taşımaktakta, bir takım cinsel uyanışların vaktinden önce gelişmesine sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

Çocuğunuz yalnız yatamıyorsa...

Çocuklarımızı yatağımıza almak kolay olmasına rağmen geri göndermek sanıldığı kadar kolay olmamakta ve sürekli vicdan sömürmelerine yol açabilmektedir.” Seni özledim, zaten gün içinde görmüyorum” sözleri ile anne babaların son kalan dirençlerini de yıkmakta ve "Biraz daha bizimle yatsın, nasıl olsa sonra yerine gider" diyen ebeveynlerin kararlı bir tutum sergilememeleri sonucunda sorun giderek iyice içinden çıkılmazbir hal alır.

Çocuklarımızı şimdiye kadar yanımızda yatırdıysak da bundan sonra kendi yataklarında yatmaya onları yönlendirmeli, geçiş sürecinde onların odalarında yanlarında oturmalı, uyuyana kadar beklemeli, uyuduktan sonra odamıza geçmeli, gece birkaç kez kalkarlarsa da üşenmeden alıp yataklarına götürmeliyiz. Böylelikle yataklarında yalnız başlarına yatmaya onları alıştırmalıyız. Bunu yapmazsak kendi yataklarında yatmaya alışmadıkları gibi her akşam aynı yatakta yatma inatlaşmasını ailecek yaşamak zorunda kalırız.  

Yazarın Tüm Yazıları