Çocuğunuz sınava hazırlanıyorsa

Sınava sadece çocuklar hazırlanmıyor, aileler de onlarla birlikte hazırlanıyorlar. Öyle ki ev ortamı tamamıyla değişiyor. Sıkılmasın diye salonu kendisine veriyorlar.

Haberin Devamı

Sınava sadece çocuklar hazırlanmıyor, aileler de onlarla birlikte hazırlanıyorlar. Öyle ki ev ortamı tamamıyla değişiyor. Sıkılmasın diye salonu kendisine veriyorlar. Eve misafir çağırmıyor, kendileri de bir yere gitmiyorlar. Evde ayaklarının ucuna basarak dolaşıyor ve hır çıkmasın diye sorun olduğu zamanlar alttan alıyorlar. Birbirlerini uyarıp “Şimdi onun sınavı var aman bir sorun olmasın!” diye tembihliyorlar.

Bütün bunlara rağmen zaman zaman “Çalıştın-çalışmadın” diye hır çıkabiliyor ama genel olarak bir takım çalışması sergiliyorlar. Ancak bu çalışmanın başarılı olabilmesi için ailelerin dikkat etmesi gereken birkaç husus olduğunu düşünüyorum.

Bunlardan birincisi çocukları çalışamıyor, kaygı yaşıyor, sınavlarda olmadık hatalar yapıyorsa kendi başına geçer diye beklememek ve sınavdan önce mutlaka ama mutlaka bununla ilgili bir profesyonel yardımı alarak çözmek. İkincisi ise ona olan konuşma ve davranışlarımızda yorum yapmaktan kaçınmak. “Sen çok çalıştın kazanırsın, sana güveniyoruz.” dediğimizde "Ailem bana bu kadar çok güveniyor, ya kazanamazsam" diye kaygı yaşıyorlar. Aynı şekilde “Bu çalışma ile hiçbir şey olmaz!” diyip onun motivasyonunu bozmaktan kaçınmalıdır. Bütün bu konuşmaların yerine “Bu kadar çalıştın, yoruldun, sıkıldın” şeklinde onun duygu ve düşüncelerini paylaşmak yorum yapmaktan yüz bin kat fazla işe yarayacaktır.

Haberin Devamı

Çocuğunuz sınava hazırlanıyorsa

Gece saat 11’den sonra ders çalışmasına engel olmak, yapabilirse sabahları bir saat erken kalkıp çalıştıklarını tekrar etmeye ikna etmek, çocuk ve gençlerimizin başarısını arttıracaktır. Ailelerin yapmaları gereken sınavın bir maraton olduğunu unutmadan bu maratona birlikte hazırlanmak; zorlandığı zamanlar yanında olmak, sıkıntısını paylaşmak, bazen hiçbir şey demeden yanında oturmak; asla ve asla arkadaşlarını örnek vermemektir. Ayrıca öğretmenleri ile konuşup hatalarının nerede olduğunu anlamak ve bu hataları düzeltme konusunda ona destek olmak onlara “ders çalış” demektense yanına olmak gençleri ders konusunda daha motive edecektir.

Haberin Devamı

Gençlerin sınavda başarılı olmak için ellerinden geleni yaptıklarına, artık senenin sonuna gelindiğinde gerçekten çok yorulduklarına inanmak, onları anlamaya çalışmak ve koşulsuz yanlarında olmak ailelerin gençlerle ilişkilerini daha iyi hale getirecektir. Bu durumda gençler de başarılı olmak için ellerinden geleni yapmaya gayret edeceklerdir.

Tüm gençlere sınavlarında başarılar dileğiyle… 

Yazarın Tüm Yazıları