Çocuğunuz okula hazır mı?

Çocuklarımızın okula nasıl başlarlarsa öyle bitireceklerini, bütün bir hayatın temelini teşkil edecek olan okuma sevgisinin ilk sınıflardan itibaren kazanılacağını unutmamak gerekir.

Haberin Devamı

Birçok anne baba çocuğunun okula hazır olup olmadığı kaygısını yaşıyorlar. “Acaba çocuğum okula hazır mı, yoksa okula erken mi gönderiyorum?”, “Evde kalsa arkadaşları ile oyun oynasa ya da evde istediği saatte yatıp istediği saatte kalksa daha mı iyi?”, “Eğitim hayatına erken başlarsa ileride okuldan sıkılır mı?” gibi sorular velilerin zihnini meşgul eder.

Bu endişeler çocukları da etkileyip okula gitmek istememelerine neden olabiliyor. Çocuklar için okul yeni bir yaşam. Sıkıntılı olan durum onların öğrenim hayatına başlamalarının erken olması değil, öğrenim hayatının sıkıcı olup olmaması. Yoksa yeni bilgiler öğrenmek, arkadaşları ile birlikte zaman geçirmek, beynini aktif olarak erken yaşlarda kullanmaya başlamak ama bunun yanında çocukluğunu da yaşamak çocukların temel ihtiyacı. Bu gereksinim karşılandığı oranda çocuk okulu sevmekte yoksa okuldan sıkılmakta ve okula gideceği zamanlar mızmızlanıp anne babanın ömrünü yemektedir. Bu nedenle okula başlayan çocukların zaten eğitim programında hemen yoğun olarak derslere başlaması yerine, okula alışması esas tutulmakta olup ailelerin de bu konuda çok fazla abartmayıp hemen çocukları ders diye sıkıştırmamaları gerekir. Dersleri öcü olarak görmedikleri zaman çocuklar derslerde daha başarılı olacaktır. Güle oynaya okula gidecek, büyük bir hevesle derslere sarılacaklardır. Bunu bozmamak, onların okulu sevmesine önayak olmak ancak öğretmenlerin ve ailelerin tutumu ile gerçekleşecek olup buna özen göstermelidir. Çocuklarımızın okula nasıl başlarlarsa öyle bitireceklerini, bütün bir hayatın temelini teşkil edecek olan okuma sevgisinin ilk sınıflardan itibaren kazanılacağını unutmamak gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları